?

Što ekonomski stručnjaci očekuju od novog saziva Vijeća ministara BiH

Ekonomista Igor Gavran smatra da bi svi najvažniji prioriteti trebalo da proističu iz ekonomskih potreba ove zemlje
Vijesti / Politika | 28. 12. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski rast, investicije, bolja koordinacija među različitim razinama vlasti i vanjska trgovina trebalo bi da budu glavni prioriteti novouspostavljenog saziva Vijeća ministara BiH, smatraju bh. ekonomisti.

Ekonomista Igor Gavran smatra da bi svi najvažniji prioriteti trebalo da proističu iz ekonomskih potreba ove zemlje, uključujući olakšavanje izvoza bh. gospodarstvu i uklanjanje barijera, poput zabrane izvoza na Kosovo, kako bi se otvorila nova tržišta.

Strana tržišta

Prema njegovom mišljenju, otvaranje stranih tržišta za bh. robu bi trebalo da bude prioritet, a od Vijeća ministara BiH, na čijem je čelu Zoran Tegeltija, očekuje da nastavi započeti posao na ispunjavanju uvjeta EU koji bi omogućili prodaju proizvoda animalnog porijekla na tamošnjim tržištima.

"Generalno, takođe, Vijeće ministara bi trebalo preuzeti neku vodeću ili koordinacijsku ulogu kad je riječ o vlastima na različitim razinama i da se radi na stvaranju realnog ekonomskog prostora", rekao je Gavran za "Nezavisne". Prema njegovim riječima, entiteti više konkuriraju jedni drugima nego što surađuju kroz različite ekonomske i poreske politike, što smatra destruktivnom politikom.

Jedna od mjera u vanjskoj politici koju on očekuje je povezivanje spoljne politike s potrebama ekonomije. Tako bi, na primjer, kako ističe, trebalo posjete Predsjedništva koordinirati s privrednim predstavnicima, kako bi se postigao i ekonomski efekat različitih posjeta. Također, kako smatra, ako se nastavi trend usporavanja europskih integracija zbog blokada unutar EU, trebalo bi razmisliti o drugim tržištima poput Rusije i Kine.

Ekonomist Zoran Pavlović kao glavni prioritet vidi usklađivanje političke klime unutar zemlje i građenje boljnih poslovnih i međususjedskih odnosa u regionu. Osim toga, kako on ističe, potrebno je otvarati tržišta u EU, ali i u Turskoj, jer ta dva tržišta vidi kao platežno sposobna i spremna za našu robu.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je i osloboditi investicije iz fondova međunarodnih aranžmana, te da se naglasak stavi na domaće kompanije koje mogu da ih implementiraju.

Povećano povjerenje

"Na taj način možemo zaposliti domaće kapacitete i pružiti podršku realnom sektoru", rekao je Pavlović za "Nezavisne".

Ekonomista Admir Čavalić za državnu razinu, s obzirom na njegova ograničena ovlaštenja, kao i Pavlović vidi da se povećaju aktivnosti na oslobađanju međunarodnih aranžmana koji su čekali novu vlast, te da se novac usmjeri na infrastrukturne projekte koji donose novu vrijednost.

"Drugo, mora se očuvati opšta makroekonomska stabilnost prije svega kroz očuvanje postojećeg sistema indirektnih poreza koje treba tehnički usavršavati, ali bez dizanja ili diferencijacije stopa", kaže Čavalić za "Nezavisne".

On, naime, inzistira da se stope ne smiju mijenjati jer su, kako kaže, analize pokazale da u zemljama u kojima su stope indirektnih poreza diferencirane nije došlo do pojeftinjenja, već je razlika otišla trgovcima kroz marže.

Na vanjskopolitičkom planu, prema njegovom mišljenju, treba nastaviti s aktivnostima otvaranja novih tržišta, napominjući da je BiH kroz nekoliko posljednjih godina ostvarila veliki rast zahvaljujući širenju tržišta.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, u intervjuu za federalne medije istaknuo je da bi se u novi mandat moglo ući s povećanim povjerenjem, te da treba početi implementirati Program reformi, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close