Uputili pismo

SSSBiH se žali međunarodnim organizacijama: Vlada se miješa u rad sindikata

Kako se ističe u priopćenju SSSBiH, u pismu je navedeno da se Vlada FBiH direktno umiješala u unutarnje funkcioniranje sindikata
Vijesti / Politika | 12. 03. 2018. u 14:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH uputio je zahtjev za hitno reagiranje na adrese nekoliko međunarodnih organizacija u kojemu ih informira "o grubom kršenju konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) koje je BiH ratificirala, prvenstveno Konvencije 87. o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i Konvencije 98. o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje".

Kako se ističe u priopćenju SSSBiH, u pismu je navedeno da se Vlada FBiH direktno umiješala u unutarnje funkcioniranje sindikata kada je dopisom od 7. ožujka 2018. obavijestila predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH da nisu stečeni uvjeti za održavanje sjednice ESV-a i u kojem zahtijevaju da ona bude otkazana jer je u tijeku izbor rukovodstva SSSBiH.

Ističu da dodatno zabrinjava nastojanje Vlade FBiH "da na čelo SSSBiH postavi poslušnike koji joj se neće suprotstavljati, u namjeri da dodatno uništava radnička prava".

Iz SSSBiH naglašavaju da izbor njihovog rukovodstva ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje funkcioniranje ESV-a jer je sporazumom o njegovom osnivanju definirano da svaki socijalni partner samostalno imenuje i opoziva članove svog izaslanstva.

''Nadamo se da ćete prepoznati opravdanost naših zahtjeva i da ćete u okviru svoje nadležnosti poduzeti odgovarajuće mjere'',  navedeno je, između ostalog, u pismu upućenom Međunarodnoj oragnizaciji rada, Delegaciji EU u BiH, OHR-u, Međunarodnoj konfederaciji sindikata i Europskoj konfederaciji sindikata.


Kopirati
Drag cursor here to close