Obračun u Sarajevu

Srušili Vladu a nemaju imena

Jusko će zadržati ministarsku poziciju, ali će je zamijeniti drugom. Kako je FTV-u potvrđeno iz SBB-a, on će najvjerojatnije biti na čelu MUP-a.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2020. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je smijenjena Vlada Kantona Sarajevo, na redu je imenovanje nove. Nju će činiti 7 ministara iz SDA, 3 SBB-ova, 2 iz DF-a. Iako uveliko kruže glasine o imenima novih ministara, konkretnih potvrda još nema, izvijestila je Federalna televizija.

Petak 13. u prosincu bio je koban za sudbinu sada već bivše Vlade Kantona Sarajevo. Tada su čelnici SDA, SBB-a i DF-a dogovorili nove fotelje po resorima. Mario Nenadić, kao zajednički prijedlog ove tri stranke, bit će novi kantonalni premijer. Predsjedavajući Skupštine bit će kadar SDA, i to, po svemu sudeći, Mirza Čelik. Ali, imena ministara još nisu potvrđena. Bivši su se pozdravljali, ali i izrazili sumnju.

“Bez ikakvog opterećenja gdje će otići moja profesionalna karijera i politička, možda će ovaj govor da me skupo košta, ne zanima me, hvala vam za sve što smo uradili”, rekao je ministar za boračka pitanja Ismir Jusko (SBB).

Bez obzira na bojazan da će ga govor koštati, Jusko će zadržati ministarsku poziciju, ali će je zamijeniti drugom. Kako je FTV-u potvrđeno iz SBB-a, on će najvjerojatnije biti na čelu MUP-a.


“On je u svojoj izjavi to sugerirao da bi se to moglo desiti. Međutim, ja ne mislim tako, možda je u emotivnom istupu on to pomenuo. Ukoliko bude ministar, onda se postavlja pitanje je li mu bila ishitrena ova izjava ili nepromišljena. Ako se ispostavi da ipak neće biti sankcioniran - na koga je onda aludirao, ne znam”, kazao je Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS-a.

Iako su iz SDA ranije rekli da će imena biti poznata do 29. siječnja, odnosno smjene Vlade, popisa s novim ministrima još nema.

“Mislim da je sve to negdje u završnoj fazi - poslovnički, otprilike to je druga polovina veljače ili, objektivno da kažemo, kraj veljače da se ispoštuju te procedure”, ističe Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS-a.

Potvrđeno je da će od 7 ministarstava, koliko ih je pripalo SDA, Nihada Glamoč biti predložena za ministricu komunalne privrede i infrastrukture. U su DF-u i danas škrti na riječima. Dogovori o imenima, kažu, još traju.

Radončić i gatanje

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić oglasio se na Instagramu nakon medijskih napisa o mogućim novim ministrima u Vladi Kantona Sarajevo.

"Već danima čitam špekulacije o tome tko će tobože biti ministar u Vladi Kantona Sarajevo i kako se navodno spremaju rokade već dogovorenih resora. Pogrešna i netočna priča. Osim gospode Maria Nenadića i Ismira Juske, koji jesu kadrovski fiks, a to je podržalo i Predsjedništvo SBB-a, sve ostalo je čisto gatanje", naveo je Radončić.

Tko će biti kandidati za ministra obrazovanja ili tko će voditi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, opet će odlučiti Predsjedništvo SBB-a i Kadrovska komisija, naveo je.

"I, sasvim izvjesno, to nisu imena kojima se igraju pojedini portali. Jer to trebaju biti nova lica i mladi ljudi, ali stari članovi SBB-a. A takvih nema među onima što ih kadrovski 'imenuju' pojedini mediji", poručio je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close