Ponovljeni izbori

Grujičić progaslio pobjedu u Srebrenici, probosanske stranke bojkotirale izbore

Prestavnici probosanskih stranaka okupljenih u Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" bojkotirali su ponovljene izbore
Vijesti / Politika | 21. 02. 2021. u 20:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Mladen Grujičić

U Srebrenici su danas održani ponovljeni izbori na 26 redovnih biračkih mjesta i dva mjesta u odsustvu.

Prestavnici probosanskih stranaka okupljenih u Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" bojkotirali su ponovljene izbore iskazavši tako nezadovoljstvo izbornim procesom, posebno odbijanjem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da poništi glasanje putem pošte, čime je više od 800 registriranih osoba ostalo uskraćeno za pravo glasa.

Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica ispred koalicije ''Moja adresa: Srebrenica'', nakon zatvaranja birališta kazao je kako mu je drago da je izborni dan u Srebrenici prošao bez incidenata.

Isto smatra i zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika općine Mladen Grujičić koji je proglasio pobjedu. On je poručio da je Srebrenica dobila starog novog načelnika i da je najbitnije da su izbori protekli bez problema i incidenata.

Grujičić je za ATV rekao da je dobro to što su se srpske stranke organizirale i odgovorile na sve podvale, te izrazio uvjerenje da će rezultat biti bolji nego 15. studenog 2020. godine.

On je dodao da takav rezultat govori o tome da ljudi u Srebrenici žele bolji život, ekonomski razvoj, suživot i da se nastave mnogi započeti projekti.

Grujičić je napomenuo da u Srebrenici živi ponosan narod koji zna šta hoće, te ocijenio da bi i veći broj Bošnjaka izašao danas i dao mu podršku da nije uvjetovanja i prijetnji.

Foto: Anadolija / Alija Tabaković

Aliji Tabakoviću je drago da je njegov narod prihvatio odluku i složio se da se ne mire s tim da su zakinuti za poštu, da su zakinuti u startu za osam stotina glasova.

''I, ovaj mali broj ljudi, nekih 100 do 150 koji je izašao iz privatnih razloga, neki su ucijenjeni, neki su morali radi posla, neki radi budućih dešavanja u Srebrenici. Tako da smo mi ponosni da je narod prihvatio našu zaista tužnu, i odluku na koju smo bili primorani. Sada ćemo vidjeti šta će se događati u budućnosti. Mi ćemo svakako obavljati razgovore sa bitnim faktorima iz vrha države i međunarodne zajednice kako bismo svi bili na raspolaganju našim ljudima ovdje u Srebrenici, i svakako da ćemo se boriti za pravo svakog građanina u Srebrenici, a posebno za svakog Bošnjaka povratnika", rekao je Tabaković u izjavi za Anadolu Agency.

SIP će u ukupni zbir glasanja ubrojati glasove pristigle putem pošte i iz odsustva, tako da će bošnjački kandidati osvojiti određen broj mandata za Skupštinu općine Srebrenica.

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" ranije je najavljeno kako će se kandidati koji osvoje mandate odreći istih.

Mišljenja je da građane u Srebrenici očekuje nezivjestan i težak period.

"Svakako da će ovo biti težak period. Težak period u Srebrenici je bio i prije, za izbore i poslije izbora, zato što je sve manje ljudi, zato što je sve manje privrede u Srebrenici. Ovdje u Srebrenici jedino šta se dovozi, dovoze se tabuti sa žrtvama genocida, i dovoze se glasači iz opština koje nemaju veze sa Srebrenicom, i to je ono što će u konačnici koštati ovu ovdje skupinu ljudi, a njih je sve manje u Srebrenici", rekao je Tabaković.

Grujičić s druge strane smatra kako je u Srebrenici pobijedila volja naroda.

- Ovdje je jasna situacija, jer mi idemo naprijed i to se stanovnicima Srebrenice sviđa - rekao je Grujičić i dodao kako je dobio čestitke od Bošnjaka koji su čestitali i prvi put i koji su iskreni prijatelji.

U Srebrenici su danas održani ponovljeni izbori mjesta za načelnika i Skupštinu općine.

Glasanje je organizirano na 28 biračkih mjesta od kojih 26 redovnih i dva za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Središnje izborno povjerenstvo je poništilo ranije rezultate izbora iz studenog na 26 od 29 biračkih mjesta u Srebrenici, te na biralištima za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Živinicama i Gradačcu u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close