Stol u kutu za dvoje

Srpska zove Federaciju na pregovore

Narodna skupština RS navodi da u slučaju ignoriranja stavova Narodne skupštine Republike Srpske, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2021. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH se o budućnosti treba razgovarati bez utjecaja stranaca kako bi bio postignut konsenzus o funkcioniranju zemlje'', rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

''Poziv srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za razgovor o budućnosti BiH politički je mudar i dobar potez i svi se trebaju odazvati'', rekao je danas Čubrilović novinarima u Banja Luci.

Time bi, smatra on, bili olakšani i odnosi međunarodne zajednice s BiH koja je kompleksna zemlja.

"Vjerujem da će svi lideri u BiH sudjelovati u razgovorima bez prejudiciranja bilo kakvih rješenja", dodao je Čubrilović

Srna piše kako Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Daytonskog sporazuma.

Kako se navodi u inicijativi za razgovor i dijalog između Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, u slučaju ignoriranja stavova Narodne skupštine Republike Srpske, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje.

"Naglašavajući da je izmijenjena daytonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, Narodna skupština Republike Srpske poziva FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda - Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH", ističe se u inicijativi koja će biti razmatrana u nastavku 16. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

''Narodna skupština Republike Srpske odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Daytonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri - Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i dužnosnika na razini BiH, te će svako djelovanje koje nije u skladu s Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuće reagiranje iz Republike Srpske'', navodi se i dodaje kako će djelovanje suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske smatrati ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close