Loše mjere

Srpska se boji federalnog virusa

Premijer RS-a je rekao kako mu je taj problem u razgovoru iznio i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić...
Vijesti / Politika | 10. 04. 2020. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je kako Srpskoj veliki problem u borbi protiv virusa korona pravi to što nije do kraja ispoštovana odluka Predsjedništva BiH, odnosno što Federacija BiH nije formirala karantine na graničnim prelazima na svojoj teritoriji.

"Mi smo svoju obvezu ispoštovali prije više od 15 dana, dok oni, osim što još nisu formirali u punom kapacitetu karantine na graničnim prelazima, o karantinima u lokalnim zajednicama u nekim kantonima i ne razmišljaju", rekao je Višković.

Naveo je kako mu je taj problem u razgovoru iznio i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, koji je rekao da nema instrumente vlasti kada je riječ o kantonima.

"Naš strah je da zbog toga ne budu ugrožene mjere koje provodimo u Srpskoj i da FBiH ne postane žarište koje bi nas moglo ugroziti. Dovoljno je vidjeti podatak da je Srpska, iako je po broju stanovnika duplo manji entitet, uradila duplo više testiranja od FBiH. Oni imaju pristup testiranju koji se u drugim zemljama pokazao kao loš jer testiraju samo ljude koji već pokazuju znakove oboljenja", rekao je Višković.

Podsjetio je kako je Federacija kasnila i s poduzimanjem drugih mjera u suzbijanju virusa, prenosi Srna.

Višković je naglasio da Srpska djeluje preventivno, te da je plan da se krene s pojačanim testiranjem svih ljudi koji su ugroženi zbog obavljanja svog posla kao što su kasirke, policajci, inspektori, novinari...

Kopirati
Drag cursor here to close