2500 komada

Srpska ne krije naručene puške, Amerikanci dolaze na obuku

''Problem MUPRS-a je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme'', rekao je Lukač.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2018. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da nije istina da će netko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo tko iz te zemlje sudjelovati u obuci Specijalne jedince policije RS-a ili nekih drugih pripadnika MUPRS-a.

''Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti, niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jadnicama MUPRS-a ili policijom RS-a'', rekao je Lukač i dodao kako će, kao i ranijih godina, obuke sa ''specijalcima RS-a'' raditi njihove kolege iz Amerike, kao i europskih policija.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banja Luci rekao da MUPRS-a nabavlja oružje, 2.500 pušaka iz srbijanske 'Zastave', u vrijednosti oko 960.000 dolara, jer je naoružanje koje imaju zastarjelo.

''Problem MUPRS-a je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme'', rekao je Lukač.

Nove puške, koje će biti dopremljene policiji RS-a, bit će, kaže, podijeljene policijskim postajama, i bit će na raspolaganju pripadnicima policije RS-a u slučaju potrebe i za intervencije, prenijela je Srna.

Podsjetio je na slučaj iz Zvornika, kada se ranjen policajac, jer se nije mogao obraniti prilikom terorističkog čina u tom gradu, budući da je imao stari pištolj star više od 30 godina.

Lukač je istaknuo da pripadnici MUPRS-a moraju zaštititi svoj i živote građana RS-a od terorističkih i bilo kojih drugih napada, koji ih mogu ugroziti.

NA kupovinu pušaka reagirao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik rekavši kako je plan vlasti u RS naoružati svakog pripadnika policijskih snaga koji standarno posjeduju pištolje i nekom vrstom oružja duge cijevi, odnosno puškama ili strojnicama.

"Kupujemo 2500 pušaka. Nemamo što kriti", potvrdio je Dodik.

Nina pak podsjeća kako je od reformiranja policijskih snaga u BiH pod međunarodnim nadzorom, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, misija Ujedinjenih naroda (IPTF), koja je provodila taj program, uvela standard po kojemu je svakih deset pripadnika policije na raspolaganju, uz pištolje, moglo imati jedno oružje duge cijevi.

U specifikacijama koje su objavili pojedini mediji navedeno je kako je naručeno 1500 automatskih pušaka oznake M05E1, čija je pojedinačna cijena 380 američkih dolara, te još 1000 strojnica oznake M92, koje po komadu stoje 360 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close