Višković

Srpska nagovara Federaciju da formira rezervni sastav

RS ima zahtjev od Državne granične policije da da kao ispomoć dio pripadnika policije RS kako bi se spriječio priliv migranata…
Vijesti / Politika | 07. 05. 2019. u 14:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kaže da preporučuje i Federaciji BiH i kantonima da formiraju rezervne sastave policije, kako bi se, navodi, migrantska kriza stavila pod kontrolu.

Podsjeća da je nedavno u RS-u usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutarnjim poslovima, te da će, nakon što bude usvojen u formi prijedloga i stupi na snagu, biti pripremljena finansijska sredstva u proračunu kako bi se mogao uspostaviti rezervni sastav policije.

Najblaži Inzko

To je, tvrdi, potreba RS-a i ne može se dovoditi u pitanje.

''Migrantsku krizu nije u poziciji da rješava postojeći policijski sastav'', tvrdi Višković.

RS ima zahtjev od Državne granične policije da da kao ispomoć dio pripadnika policije RS kako bi se spriječio priliv migranata, dok bi se, kako dodaje, formiranjem rezervnog sastava policije uputio veći broj ljudi i migrantska kriza stavila pod kontrolu.

Za izvještaj visokog predstavnika u BiH Vijeću sigurnosti UN-a, entitetski premijer je rekao da je jedan od ''najblažih izvještaja do sada'' kada je riječ o RS, u kojoj, kaže, ne stanuju problemi što je morao priznati i Valentin Inzko.

Čekanje tužbe

Dodao je kako da Vlada RS neće do kraja svibnja tužiti Federaciju BiH i Upravu za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kako bi, najavljivali su, na taj način zaštitila i proračun RS-a i građane, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a.

Takav dogovor je, kaže, postignut nakon razgovora s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, ali da je, po zakonu, dužan podnijeti tužbu i zaštititi proračun RS nakon svibnja.

''Nije pokrenuta tužba iako je spremna. Posljednji put su koeficijanti za raspodjelu prihoda od neizravnih poreza usuglašeni u svibnju 2017. i od tada do danas uvijek su bili na štetu RS, a samo lani je oštećena za 33 milijuna KM'', ustvrdio je Višković i naveo da mu je Novalić rekao da o tom pitanju se može razgovarati nakon što bude izabrana nova Federalna vlada i da se određeni pomaći očekuju u ovom mjesecu.

Kopirati
Drag cursor here to close