Čubrilović

Srpska čeka pregovore s Federacijom

Čubrilović je rekao kako BiH očigledno ima problema i ne funkcionira kako je definirana da funkcionira po daytonskim principima…
Vijesti / Politika | 14. 05. 2021. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je za televiziju N1 kako je razgovor jedino rješenje za napredak BiH i da se pozivom Narodne skupštine Federaciji BiH na pregovore ne prejudicira nikakvo rješenje.

"Ne reagira se na zaključak s Kongresa SDA da Republika Srpska treba nestati, da je genocidna tvorevina, a reagira se na neke zaključke koji pozivaju na razgovor i dogovor. Kome to smeta razgovor", rekao je Čubrilović.

Nije rješenje poziv na rat

Upitao je je li rješenje to što SDA predlaže - da su Srbi genocidaši, a Srpska genocidna tvorevina.

"Narodna skupština Republike Srpske je konkretno odgovorila šta misli o svemu tome. Nije rješenje poziv na rat koji možete da čujete s druge strane, nije rješenje svaki dan prozivati da je Republika Srpska genocidna tvorevina", rekao je Čubrilović za N1.

Naglasio je kako treba sređivati BiH, njezine standarde primicati standardima EU, njezine odnose približavati, a ne raditi na raslojavanju, te da ne smatra da su bilo kakve sankcije u BiH rješenje.

Čubrilović je rekao kako BiH očigledno ima problema i ne funkcionira kako je definirana da funkcionira po daytonskim principima i na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na pitanje zbog čega Federacija ne želi pregovarati, Čubrilović je rekao kako je to pitanje za Federaciju i istaknuo da se pozivom Narodne skupštine da se pregovara ne prejudicira nikakvo rješenje.

Okvir

"Ne izlazi se iz daytonskog okvira. Mi smo se skoncentrirali na rješavanje pitanja međusobnih odnosa unutar BiH", rekao je Čubrilović.

Čurilović je naveo da se samoopredjeljenje spominje samo u pozivanju na konvencije Glavne skupštine UN i da iz zaključaka Narodne skupštine ne bi trebalo izvlačiti ništa negativno.

"Treba da pokušamo da iznađemo rješenja oko onoga oko čega imamo zajedničko rješenja u ovom trenutku, a ono oko čega se ne slažemo ostavimo za neka druga vremena i neku drugu političku garnituru i drugu generaciju. Nije rješenje poziv na rat koji možemo da čujemo sa druge strane", istaknuo je Čubrilović.

Čubrilović je podsjetio na izjavu lidera najveće bošnjačke stranke Bakira Izetbegovića da su svi građani Republike Srpske genocidaši.

Kaos nakon dužnosnika

"Mogu li s takvima tražiti rješenja osim onoga da mi predlažemo razgovor, da se spuste tenzije i najvažnije je kako država funkcionira, kako građani te države žive", rekao je Čubrilović.

Istaknuo je kako treba sve učiniti da se život građana unaprijedi koliko je god moguće u ovom trenutku, a ne da se ostavlja kaos nakon odlaska aktualnih dužnosnika s pozicija.

Srna podsjeća kako je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 11. svibnja inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close