Afere

Središnje izborno povjerenstvo BiH: Napadi na nas su politički iskonstruirani

''Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće: Neiskorišteni čisti papir za tiskanje glasačkih listića i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. ''
Vijesti / Politika | 13. 04. 2018. u 14:20 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH priopćilo je danas da kategorično odbacuje sve iskonstruirane tvrdnje s političkom pozadinom o nesavjesnom i protuzakonitom radu SIP-a BiH.

U priopćenju za javnost se navodi da, zbog kontinuiranih i iskonstruiranih napada i pritisaka sa političkom pozadinom na Središnje izborno povjerenstvo BiH, još jednom kategorično demantiraju navode o postojanju takozvanih "afera", "nesavjesnom i nezakonitom" radu, "krađi" na izborima, dolasku ruskih IT stručnjaka i drugo.

''Također demantiramo zlonamjerne navode o "radnim materijalima". Svi znaju da Središnje izborno povjerenstvo BiH nikakav akt o izboru izaslanika u Dom naroda PFBiH nije ni razmatrala, a pogotovo nije usvojila akt koji je protuustavan. A i da jeste donijela nekakav akt pitamo: "Tko odlučuje o njegovoj ustavnosti"', navodi se u priopćenju SIP-a.

Dodaje se da se, u tom smislu posebno izdvajaju konstrukcije i manipulacije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

''Još jednom, zbog javnosti, pojašnjavamo sljedeće: Neiskorišteni čisti papir za tiskanje glasačkih listića i bezvrijedna registraturna građa nisu jedno te isto. Ogromna je razlika. I prema Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 od 24.04.2014. godine stanje čistog papira namijenjenog za tiskanje glasačkih listića je navedeno u tabeli na strani 13. navedenog izvještaja'', navode iz SIP-a BiH.

Napominju da je, kao što se može vidjeti iz tabele, razlika 10,45 kilograma. Pojašnjavaju da nekoliko kilograma na količini od 29.136.000 kilograma papira može da varira u ovisnosti od suhoće, odnosno vlažnosti samog papira, jer se radi o višegodišnjem skladištenju.

''I u trenutku usvajanja izvještaja taj podatak o stanju čistog papira za tiskanje glasačkih listića je bio najvažniji za Središnje izborno povjerenstvo BiH. Svi ostali podaci iz navedenog izvještaja o stanju u skladištu SIP BiH o manjku materijala u iznosu od oko 35 tona se odnose na bezvrijednu registraturnu građu (iskorišteni glasački listići, ogromne količine iskorištenih postera, škart od rezanja papira, iskorištene kartonske kutije itd), čije ime samo kaže da je bezvrijedna, odnosno u svakom smislu neupotrebljiva'', navodi se u priopćenju SIP-a BiH.

Dodaje se da i sama komisija u svom izvještaju na strani 14 konstatira da je u pitanju razlika u količini bezvrijedne registraturne građe, jer daje odgovore kako je nastala ta razlika.

''Kaliranje je samo jedna od mogućih pet okolnosti koje navodi komisija koja je utvrđivala stanje u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ne navodi se nigdje da je "kaliralo 35,8 tona glasačkih listića" kako to pojedinci i grupe plasiraju u javnosti.

U vrijeme nastajanja i usvajanja ovog pisanog Izvještaja o stanju u skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u detalje se o njemu razgovaralo na kolegiju i na sjednicama SIP-a BiH i tada je otklonjena svaka sumnja u postojanje mogućih nezakonitosti. U suprotnom bi Središnje izborno povjerenstvo BiH  informaciju o tome dostavila Tužiteljstvu BiH'', stoji u priopćenju.

Ističe se da su svih sedam članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Branko Petrić, Novak Božičković, Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Vlado Rogić na sjednici održanoj 24.04.2014. godine jednoglasno usvojili Izvještaj komisije o stanju u Skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

''Sve one, pojedince i grupe, koji na neargumentiran način, bez dokaza i činjenica, prozivaju Središnje izborno povjerenstvo BiH, pozivamo da o svojim sumnjama o počinjenju bilo kakvog nezakonitog djela informiraju  nadležne organe. Bez obzira na sve pokušaje, SIP BiH neće biti dio bilo čije političke i izborne kampanje, jer joj tu nije ni mjesto'', poručuju iz SIP-a BiH u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close