Dogovaranje

Središnja zona u Mostaru iscrpila pregovore, zvat će se stručnjaci za ustav

Tijekom sastanka prikazana je prezentacija kronološkog slijeda dosadašnjih modela koji su uključivali izmjene Izbornog zakona, a koje su dostavljene u parlament kao i neke modele koji su dostavljeni u pripremi sastanka.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2018. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najviše smo se iscrpili oko razgovora je li dio prijedloga koji se tiče središnje zone ustavan ili ne, treba li biti dio paketa prijedlog dijela stranaka vezano za uvođenje dogradonačelnika'', rekao je čelnik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba kao domaćin sastanka o dogovoru za održavanje izbora u Mostaru što se održao u gradskoj Vijećnici.

Naime, danas se održao drugi sastanak predstavnika stranaka gradskih odbora Grada Mostara, a koje imaju svoje predstavnike u parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je rekao novinarima Džeba, sastanak su održale stranke koje imaju kapacitet donijeti izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda.

Tijekom sastanka prikazana je prezentacija kronološkog slijeda dosadašnjih modela koji su uključivali izmjene Izbornog zakona, a koje su dostavljene u parlament kao i neke modele koji su dostavljeni u pripremi sastanka.

''Što se tiče modela, novi prijedlog imaju SBB. Također, prijedlog imaju i SNSD i SDS pa smo stoga zaključili da za sljedeći sastanak se dostave svi modeli i da krenemo u zajedničku raspravu što je to zajednički nazivnik oko čega se možemo dogovoriti i složiti i da ovaj proces ne prekidamo i da idemo u pravcu održavanja izbora u Mostaru'', rekao je Džeba istaknuvši kako je danas je bilo ''dosta rasprave o prijedlozima''.

''Dio stranaka je izložio svoje prijedloge da se unutar paketa za Grad Mostar s nađe i razgovor oko dogradonačelnika oko nekih prijedloga za koje je dio strabnaka smatrao da su ustavne ili neustavne'', rekao je Džeba.

Video: Jedno pitanje ...


Zaključak je, kako je rekao, da na sljedeći sastanak budu pozvani stručnjaci iz ustavnih nadležnosti i oblasti kako bi pomogli da stranke napraveokvir.

''Danas smo htjeli napraviti okvir za dogovor, da nam pomogne što se to može naći u prijedlozima a da bude visoka razina konsenzusa kako bi mi postigli dogovor u parlamentu i konačno usvojili izmjene Izbornog zakona vezano za Grad Mostar'', rekao je čelnik mostarskog HDZ-a i dodao kako se ne prestaje s ovim procesom i da će za 15 dana na temelju ovih zaključaka nastaviti sastanak kojem bi domaćin mogao biti SDP.

Današnjim pregovorima su nazočili i predstavnici OHR-a, američkog veleposlanstva te Misije EU u BiH, a bilo je govora i da će sastanak biti otvoren za medije, ali su neke stranke bile protiv.

Kopirati
Drag cursor here to close