Ministri obrane

Srbija želi snažnu BiH

Vulin je zahvalio načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Jeleču koji je u Ohridu stavio do znanja da predstavnik Kosova ne može biti predstavljen drugačije nego po dogovorenoj formuli
Vijesti / Politika | 13. 12. 2017. u 12:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republici Srbiji od najvećeg interesa je stabilna, snažna, uspješna i mirna Bosna i Hercegovina koja se razvija'', kazao je danas u Sarajevu ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin nakon susreta s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš.

Iznio je podatak da se u Srbiji školuje 27 časnika Oružanih snaga BiH, kazavši da je bilo razgovara o budućnosti, položajima obrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje dvije zemlje mogu pružiti jedna drugoj.

Vulin je zahvalio načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Jeleču koji je u Ohridu stavio do znanja da predstavnik Kosova ne može biti predstavljen drugačije nego po dogovorenoj formuli, izražavajući uvjerenje da poznavanje međunarodnog prava može doprinijeti boljem razumijevanju.

Posebno je naglasio kako je Srbija apsolutno okrenuta miru te da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, uvijek opredijeljen za mir, "ponekad i na svoju štetu". U stanju je, kaže Vulin, i da zanemari "pojačanu" retoriku.

''Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije. Vodimo računa o tome da budemo faktor stabilnosti i mira. Vučić je osobnim primjerom to i dokazao'', mišljenja je Vulin.

Ministrica Pendeš je napomenula da današnji susret predstavlja pokazatelj dobrih odnosa dviju zemalja, plan zajedničkih aktivnosti gotovo u potpunosti je ispunjen, a fokus suradnje sljedeće godine bit će na školovanja pripadnika oružanih snaga te na boljoj suradnji u slučaju prirodnih nepogoda.

Video: Vulin: Srbiji je od najvećeg interesa stabilna i snažna BiH


''Zahvalni smo ministru Vulinu koji je za vrijeme požara u Hercegovini dao resurse na raspolaganje koji nisu u tom kapacitetu tada bili potrebni, ali nikada se ne zna kada je od presudnog značaja korištenje dobrih prijateljskih odnosa'', podvukla je Pendeš.

Ministri su suglasni da je mir i stabilnost u ovom dijelu jugoistoka Europe zajedničko za obje zemlje, istaknuta je i dobra suradnja u okviru regionalnih foruma, a zajednički se djeluje i u okviru Medical Task Forces.

''U okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj suradnji i to ukoliko dođe do izmjene Zakona o javnim nabavkama da bismo iskoristili kapacitete u Srbiji i BiH jer je namjenska industrija nešto što podržavamo u smislu razvoja'', zaključila je Pendeš.

Ministri obrane BiH i Srbije naglasili su i da se sve zemlje regije pridržavaju Bečkog dogovora koji je propisao broj naoružanja koji svaka od zemlja može imati, ali ukoliko neka zemlja dobije određena sredstva iz proračuna uradit će modernizaciju oružanih snaga.

Ministrica Pendeš je podsjetila da se u dokumentu Pregled obrane nalazi plan modernizacije Oružanih snaga koji košta 500 milijuna KM za sljedećih deset godina, za 2018. godinu zatraženo je 65 milijuna KM, ali koliko će se izdvojiti ne zavisi od Ministarstva obrane.

Na pitanje novinara o Kosovu, ministar Vulin je istaknuo kako je to dio Republike Srbije i teško mu je razumjeti kada netko traži da neka zemlja bude čuvana u priznatim granicama, ali s druge strane da traži da Srbija bude manja ili drugačije organizirana.

''To nije dobro. Kad čujete tako nešto morate reagirati. Podsjetit ću vas da je prije dvije godine pokušano ubojstvo Vučića, a još nitko nije kažnjen. Da se takvo nešto dogodilo u Srbiji, mi bismo učinili sve da se dođe do istine i krivci bi poslije dvije godine bili pronađeni i kažnjeni'', rekao je Vulin.

Razgovarano je danas i o zajedničkom sudjelovanju u mirovnim misijama, ali i o izbjegličkoj krizi koja podjednako, ocjenjeno je, može ugroziti obje zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close