Večernje novosti

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za Orićem

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo suditi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja
Vijesti / Politika | 11. 10. 2017. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za bivšim ratnim zapovjednikom Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostupanjska presuda, pišu Večernje novosti.

List navodi kako djela koja se Oriću stavljaju na teret daleko nadmašuju ubojstvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić oslobođen pred Sudom BiH.

U tekstu se dodaje kako je teoretski moguće da Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića u Sarajevu vođen samo formalno, kako ne bi bio izručen Srbiji.

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo suditi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja, prenosi Srna.

U tekstu se napominje da je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine vodilo protiv Orića istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine i da je 2014. godine protiv njega i Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

"Ako bi neka zemlja eventualno uhitila Orića po srpskoj potjernici, Srbija bi joj morala dostaviti dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni", navodi list.

Kopirati
Drag cursor here to close