Kosovo šalje neprijateljske poruke

Srbija i BiH još uvijek ne uzvraćaju udarac Kosovu

Čini se kao da iz Prištine žele napraviti nered u regiji i, iskreno se nadam, da će narednih dana doći vrlo jasna i snažna poruka još jednom da je ovo neodrživo i da je neprihvatljivo
Vijesti / Politika | 27. 11. 2018. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo šalje neprijateljske poruke, zaključili su u Beogradu na sastanku ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Dominantna tema razgovora ministara BiH i Srbije bila je odluka Kosova o povećanju carina za robe iz Srbije i BiH.

"Ivica i njegovi suradnici su uvijek dobri domaćini, mi se ovdje osjećamo kao kod kuće. U BiH i u Srbiji je ipak dominantno opredjeljenje da se odnosi razvijaju i da budu sve bolji, a nama koji dolazimo iz Republike Srpske posebno je važno što su odnosi u konstantnom usponu", kazao je Crnadak,prenosi N1.

Komentirajući odluku Kosova o povećanju carina iz BiH i Srbije za 100 posto, Crnadak je kazao da je odluka Prištine "najgori mogući udar za regionalnu suradnju".

"To je neprijateljska poruka, to je neprijateljski akt", poručio je Crnadak.

"Suglasni smo oko toga da je ovo nedopustivo i da nećemo ići s kontra mjerama. Nadamo se da će se situacija riješiti. Pratit ćemo u narednim danima ovu situaciju. Zajednički ćemo da ovo stavimo na dnevni red i podvučemo koliko je opasno".

Kako je naveo, odluka Kosova nije udar samo na ekonomski razvoj regiona.

"Ovo je zapravo nešto mnogo gore jer ako ste pratili posljednjih dana ove aktivnosti, ja ne mogu da vjerujem što smo sve vidjeli. Čini se kao da iz Prištine žele napraviti nered u regiji i, iskreno se nadam, da će narednih dana doći vrlo jasna i snažna poruka još jednom da je ovo neodrživo i da je neprihvatljivo, da se mjere moraju povući. Srbija i BiH nisu podlegle atmosferi i nisu išli za refleksnom reakcijom. Vijeće ministara oko poteza Prištine je donio jednoglasno i tražili da se odluka o tarošarini povuče. Prošli smo kratko kroz jedan broj bilateralnih stvari. Dva ministarstva će u narednom periodu nastaviti intenzivnu suradnju. Nama je Srbija prijateljska zemlja, prvi komšija", poručio je Crnadak.

Ponovio je da je šteta je mnogo veća od financijske štete.

"Ovo je direktan udarac na sve ono što smo u regionu gradili godinama. Ovakva taksa i ovakvo divljanje prethodnih dana, likovanje nad tom taksom i odlukom koju su donijeli, remeti atmosferu, čitav koncept oko kojeg smo se usuglasili", poručio je Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close