O izborima

Golo: Sumnjivo je da su HDZ i SDA iskazali dobru volju prema Srbima u Mostaru

Srbi trebaju odlučivati o svojoj sudbini u Mostaru, kaže Dušan Golo
Vijesti / Politika | 10. 07. 2020. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo rekao je da će Srbi imati jedinstvenu listu na izborima u ovom gradu i tako će pokušati ostvariti važan korak ka konstitutivnosti i kako ih više ne bi predstavljali srpski kadrovi s listi bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

''Neodržavanjem izbora smo izgubili konstitutivnost. Kroz Klub srpskih odbornika smo imali pravo instituta za zaštitu vitalnog nacionalnog  interesa i da tako spriječimo odluku koja ide na našu štetu, ali /u realnosti/ nismo jer nije bilo izbora'', istaknuo je Golo.

Sumnjiva dobra volja

Golo je za Glas Srpske rekao da je more odluka išlo u tom pravcu, te da je pomalo sumnjivo da su, nakon toliko godina, druga dva naroda odjednom iskazala dobru volju da i Srbi dođu u poziciju da odlučuju o svojoj sudbini, pa čak i da budu jezičak na vagi.

Golo je naveo da u političkom dogovoru SDA i HDZ-a BiH nije dano mnogo prostora za Srbe u Mostaru čiji je položaj katastrofalan, ali je dodao da Srbi moraju iskoristiti ove pozitivne vjetrove i dana obećanja da bi, nakon izbora, imali dva odbornika i time dovoljnu snagu da utječu na rad gradske vlasti.

Prema njegovim riječima, Srbi u Mostaru uglavnom su zadovoljni kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, te najavljenim izmjenama gradskog Statuta i ustava u nekoliko županija u Federacije BiH da bi svi narodi bili konstitutivni.

''Sporan je dio koji se odnosi na izmjene Statuta grada i nije nam jasno kako misle to provesti. Statut nam je najvažniji, a srpska strana je najzaineresiranija za izbore jer je jedini istinski gubitnik i potpuno smo na margini'', naveo je Golo.

Dva odbornika uz pomoć Srpske

On je naveo da je Srbima u Mostaru obećana i logistička podrška iz Republike Srpske, te da će pokušati da dobiju dva odbornika sa jedinstvene srpske liste, od četiri zagarantirana, i tako će pokušati da utječu na kretanja u Mostaru i da osiguraju ravnopravnost u odlučivanju s predstavnicima druga dva naroda.

''Nadamo se da ćemo uz pomoć Srpske, Srbije, naših ljudi koji žive izvan BiH afirmirati što više njih da izađu na izbore. Imamo šansu da osiguramo minimalno dva odbornika'', istaknuo je Golo i dodao da čak i samo jedan, ali pravi predstavnik Srba može da utiče na strukturu gradske skupštine i način odlučivanja.

Dodao je da je sve što je ranije dogovoreno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom uvršteno i prošlo u parlamentu BiH.

Drugačiji datum izbora u korist Srba

''Ustavi u nekoliko županija moraju biti usklađeni da bi i Srbima bila osigurana konstitutivnost. Tražili smo i da se prilikom raspisivanja izbora za Mostar ispoštuje procedura, odnosno da to bude najmanje 150 dana prije'', rekao je Golo.

Istaknuo da je u interesu Srba da ne budu s izborima u ostalim općinama i gradovima, jer bismo tada mogli sve snage usmjeriti na Mostar.

''Mostar treba biti taj dan i to da bude priča samo za Mostar. Slušao sam i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji traži da istog dana budu izbori i u Mostaru, što je  nezakonito. Ako bismo poštovali sve rokove iz zakona, u Mostaru bi bili u prosincu'', naveo je Golo.

Kopirati
Drag cursor here to close