Amandman na čekanju

Srbi u Mostaru: Ili konstutivnost ili odlazak

Prije rata u Mostaru je živjelo blizu 24.000 Srba, danas ih je u samom gradu negdje blizu pet tisuća.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2017. u 08:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbi u Mostaru i HNŽ nemaju pravo na korištenje svog jezika i pisma, nemaju nijednu rukovodeću funkciju u županijskim institucijama i javnim poduzećima, priča predsjednik Koordinacije mostarskih Srba, koji kaže da zbog neriješenog ustavnog položaja Srba visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje.

"U gradskoj upravi od 519 zaposlenih radi 23 Srba, a bilo bi normalno po Ustavu da ih radi 100, u županiji, u policiju, u ZZO koje troši godišnje 120 milijuna KM troje je zaposlenih Srba", kazao je Dušan Golo.

Amandman za konstitutivnost Srba u ovoj županiji čeka se 18 mjeseci. Iz Koordinacije Srba uputili su pisma na brojne domaće i međunarodne adrese u BiH, ali odgovor i podrška, tvrde stigla je samo iz Vleposlanstva SAD u BiH i donekle iz OHR-a, piše N1.

"Puno bi im značilo u smislu da se osjećaju kao ljudi, da su ravnopravni, da odlučuju u svemu egzistencijalnom što je bitno za život", ocijenila je Vesna Sardžić, potpredsjednica Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda.

Još jedan pokušaj da se na dnevnom redu Skupštine HNŽ nađu amandmani na Ustav, na posljednjoj izvanrednoj sjednici nije prošao, jer se nisu pojavili zastupnici koji čine Klub Hrvata.

"Mi smo bili spremni za neke nove prijedloge, jer iz njihovih ranijih izjava se vidjelo da kao nisu protiv, ali da ne bi na ovakav način da im ne odgovaraju ovi amandmani, mogli smo možda sagledati neke njihove prijedloge", kazao je Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ.

Iako iz Kluba Hrvata ne žele pred kamerom o ovome govoriti, putem priopćenja navode da politička manipulacija za promjenu Ustava u režiji SDP nije imala za cilj promjene Ustava nego borbu za glasače na predstojećim izborima. A da se pitanje konstitutivnosti Srba pokušava zloupotrijebiti u predizborne svrhe, mišljenja je prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović.

"Naravno da tome nećemo dati doprinos jer smatramo da pitanje konstitutivnost naroda zaslužuje malo drukčiji red i pažnju od ovoga predizbornog cirkusa", izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK je pojasnio:

"Ja ne mogu da vjerujem da danas netko uopće može imati dilemu oko toga da li da glasa da svi građani u ovoj državi budu ravnopravni i to je nešto što Čović kao neko tko je zagovornik stalne politike po pitanju borbe protiv majorizacije hrvatskog naroda mora da obrazloži stav, zašto tamo gdje on ima politički kapacitet da pokaže kako je spreman to isto dati drugim konstitutivnim narodima ponaša se na ovaj način neprincipijelno."

Prije rata u Mostaru je živjelo blizu 24.000 Srba, danas ih je u samom gradu negdje blizu pet tisuća. Nezadovoljni načinom na koji se problemi srpske zajednice rješavaju, odlučili su se izboriti za status konstitutivnog i ravnopravnog naroda.

U suprotnom im kažu ostaje samo jedno, da zauvijek napuste grad na Neretvi.

Kopirati
Drag cursor here to close