Borba

Srbi traže brisanje grba i mijenjanje imena kantona

Broćeta je istaknuo kako će uslijediti borba za srpska ustavna prava u kantonu sa središtem u Livnu.
Vijesti / Politika | 10. 12. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnica kao grb ovog kantona vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini kantona na prvoj sljedećoj sjednici kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u kantonu'', rekao je Srni izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta.

"Ustavni sud je proglasio neustavnim naziv kantona i obilježja, ali, nažalost, i dan danas se koristi `Hercegbosanska županija` kao službeni naziv i šahovnica kao grb kantona. To ne da ne prikazuje prisustvo ostala dva konstitutivna naroda, nego nas i vrijeđa", istaknuo je Broćeta za Srnu.

Naveo da je ovo ''samo jedan primjer, a ima ih niz, gdje dominantni hrvatski narod ne uvažava postojanje druga dva naroda, pogotovo srpskog koji je većina u tri od šest općina ovog kantona''.

Broćeta je istaknuo kako će uslijediti borba za srpska ustavna prava.

"To ne smijemo niti ćemo prepustiti da tek tako ide, slijedi nam prava borba za naša ustavna prava, jer samo tako možemo očuvati srpski identitet na ovim prostorima ili ćemo, u protivnom, vremenom iščeznuti s ovih prostora. Ne smijemo dopustiti da naša buduća pokoljenja zaborave pretke koji su, nažalost, kroz stoljeća vodili sličnu borbu za opstanak i dostojanstvo našeg naroda na ovim prostorima", rekao je Broćeta.

Najavio je kako je u planu da bude upućen zahtjev lokalnim zajednicama unutar Hercegbosanske županije da dostave imena naziva ulica, a gdje god primijete da naziv direktno vrijeđa srpski narod – tražit će preimenovanje.

"Ukoliko nas ne ispoštuju, u općinama gdje imamo vlast ulice će nositi nazive Svetog Save, Karađorđa, Miloša Obilića, cara Lazara i slično", poručio je Broćeta.

Kopirati
Drag cursor here to close