коначно!

Srbi su konstitutivni u HNŽ-u

Na dnevnom redu današnje sjednice su bili amandmani na Ustav HNŽ-a
Vijesti / Politika | 02. 08. 2021. u 14:06 Bljesak.info | A.Z.
Srbi konačno priznati u HNŽ-u

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od 20 godina Srbi su postati konstitutivan narod u HNŽ-u.

Zastupnici Skupštine HNŽ-a su na današnjoj XIV sjednici s 26 glasova za i 1 protiv, izglasovali konstitutivnost Srba i bosanski jezik, odnosno amandmane na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije.

Vesna Saradžić zastupnica SDP-a u Skupštini HNŽ-a i članica Kluba Srba prije početka Skupštine je rekla kako je klub zastupnika Srba u Skupštini još 2016. godine uputio amandmane na Ustav HNŽ-a s namjerom da se isprave diskriminatorske odredbe Ustava koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti.

Nije implementacija presude

''Nakon toga i Klub Bošnjaka je uradio isto i ujedinili smo amandmane. Kasnije je to rezultiralo presudom Ustavnog suda 2018. godine, u siječnju 2019. je istekao rok za implementaciju. Mi smo pokušavali da se to nađe na dnevnom redu, nikada nismo uspjeli da uđe na dnevni red'', kaže Saradžić i dodaje da je klub delegata iz HDZ-a uputio prijedlog, a Vlada je djelovala ekspresno.

''Danas imamo amandmane na Ustav, pozdravljam to i drago mi je, ali ovim se ne implementira presuda Ustavnog suda iz 2018. godine'', kazala je Saradžić.

Dopredsjedavajući Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, prije početka Sjednice Skupštine rekao kako je ovo nastavak konzistentnosti politike koja ide u pravcu da se svi narodi jednako osjećaju na svakom djeliću teritorija BiH i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im ustavna pozicija donosi.

Širi odjek

''Nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara, odnosno HNŽ-a imati širi odjek i da će se čuti dalje, po pitanju Izbornog zakona i da ćemo biti dosljedni i osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju sa sudbinom'', poručio je dopredsjedavajući Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago prije Skupštine je kazao ća se usvajanjem ovih šest amandmana, koje je kolegij pripremio u prethodnom razdoblju i amandmana na amandmane koje su u proteklom razdoblju uloženi, riješiti ona goruća i tekuća pitanja.

''To su konstitutivnost srpskog naroda, upotreba jezika i pisanja i ravnopravno sudjelovanje u donošenjem odluka za zakone i uredbe za koje se traži da bude većina u svakom klubu naroda, odnosno većina od ministara iz svakog naroda u Vladi za pojedina pitanja'', kazao je Špago, dodajući da usvojena odluka već danas stupa na snagu.

Oglasio se i HNS

Nakon što je usvojeno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnost u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi, oglasio se i Hrvatski narodni sabor. 

"Legitimno političko predstavljanje kroz uživanje kulturnih, jezičnih i drugih prava bitnih za jedan narod, u ovom slučaju srpski, trebaju u punom kapacitetu ojačati njihovu predstavljenost i zastupljenost u HNŽ-u. Današnjim usvajanjem svih šest predloženih amandmana napravljen je ogroman korak prema naprijed, ali i dan motiv za rješavanje otvorenih pitanja na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini kroz reforme Izbornog zakona BiH u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava", poručili su iz HNS-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close