Ustave obveze

Srbi povratnici traže 17 izaslanika u Domu naroda

Smatramo da institucije BiH, prvenstveno Središnje izborno povjerenstvo trebaju iznaći modalitet da Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH bude popunjen u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama...
Vijesti / Politika | 25. 12. 2018. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja koja okupljanje srpske izbjeglice i povratnike na području Federacije BiH zatražila su danas da se ispuni obveza iz Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojom je predviđeno da Klub Srba u Domu naroda FBiH broji sedamnaest izaslanika.

U priopćenju koje potpisuju Savez općinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske, Savez Srpskih zavičajnih udruženja FBiH "Zavičaj" i Odbor za očuvanje i zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH navodi se kako su i ''23 godine nakon rata tisuće srpskih sela u FBiH bez struje, desetine tisuća srpskih kuća nisu obnovljene, organi FBiH raznim metodama i sredstvima nastoje oduzeti srpsku zemlju, srpski narod nije konstitutivan, srpska djeca su prisiljena da uče bošnjačku i hrvatsku povijest, stalna je pojava napada na srpske crkve, generalno Srbi u FBiH su građani trećeg reda''.

''Srpski narod na teritoriji današnje Federacije BiH je u II svjetskom ratu doživio stravičan genocid i zbog toga mi kao udruženja Srba s teritorije Federacije BiH imamo obvezu prema našim precima i prema našim potomcima da se vječno borimo za prava srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH. Mi, predstavnici gore potpisanih saveza i odbora ovim putem pozivamo da se ispuni obveza iz Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojom je predviđeno da Klub Srba u Domu naroda FBiH broji sedamnaest izaslanika. Naime, na proteklim izborima je u Kantonalne skupštine izabrano samo četrnaest srba koji će istovremeno predstavljati Srbe u Klubu Srba doma naroda Federacije BiH, time će Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH ponovo ostati nepopunjen jer je i ustavna i zakonska obveza da Klub Srba broji sedamnaest izaslanika u Domu naroda. S obzirom da se u Republici Srpskoj nakon svakih općih izbora u potpunosti popuni i Klub Bošnjaka i Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske smatramo da institucije BiH, prvenstveno Središnje izborno povjerenstvo trebaju iznaći modalitet da Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH bude popunjen u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama a što znači da Klub Srba bude popunjen sa svih sedamnaest izaslanika'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close