Službeno zatraženo

Srbi pisali Trumpu: Žele da se srpska zastava viori iznad Bijele kuće

Pismo je u ime Srba potpisao Dragan Rakonjac, osnivač i predsjednik Udruženja "L.A. Serbs" iz Los Angelesa.
Vijesti / Politika | 28. 01. 2018. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Srbi uputili su pismo i službeni prijedlog administraciji predsjednika Donalda Trumpa da se poslije 100 godina srpska zastava ponovo 28. srpnja zavijori iznad Bijele kuće, pišu "Večernje novosti".

Pismo je u ime Srba potpisao Dragan Rakonjac, osnivač i predsjednik Udruženja "L.A. Serbs" iz Los Angelesa.

U pismu se podsjeća da je prošlo cijelo stoljeće od kada je američki predsjednik Wodrow Wilson govorio o hrabrom srpskom narodu koji je zajedno sa saveznicima pobijedio u Prvom svjetskom ratu i kada se, odajući počast Srbima u Washingtonu, zavijorila srpska zastava iznad Bijele kuće.

"Poštujući američku i srpsku tradiciju, predlažemo da se poslije točno 100 godina od tog povijesnog događaja srpska zastava ponovo zavijori 28. lipnja iznad Bijele kuće", navodi se u pismu.

Rakonjac kaže da je povijest američkih Srba neraskidivi dio povijesti srpskog naroda.

"Zato nam je želja da stvaramo srpsku povijest u SAD na tradicijama prijateljstva i suradnje američkog i srpskog naroda", rekao je Rakonjac, navodeći da je praksa američke administracije da odgovara na pisma i da zato očekuje i odgovor na ovaj prijedlog.

Rakonjac podsjeća da je Mihajlo Pupin bio prijatelj Wilsona, koji je predložio da se oda počast srpskim borcima i narodu koji je podnio ogromnu žrtvu u Velikom ratu.

"Ponovnim isticanjem našeg nacionalnog znamenja želimo da podsjetimo Amerikance i američke Srbe na naše vjekovno prijateljstvo i ovaj povijesni događaj", naveo je Rakonjac.

Ideja kalifornijskih Srba je da u svoju akciju uključe najuglednije sunarodnike u SAD, a za pomoć će se, kako najavljuju, obratiti Branku Terziću, dugogodišnjem prijatelju nekadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana.

Američki predsjednik Woodrow Wilson je 28. srpnja 1918. godine izdao priopćenje američkom narodu, koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim utjecajnim dnevnim novinama.

U poruci narodu SAD, Wilson je podsjetio da se 28. srpnja navršava četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, prije nego što je izložen lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja riješenog da ga uništi.

Srpska zastava je podignuta iznad Bijele kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD.

"Taj plemeniti narod je odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje 10 puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći", naveo je Wilson.

Kopirati
Drag cursor here to close