Nesposobna vlast

Sramota: Ostajemo jedina država bez izaslanstva u Vijeću Europe

Bosna i Hercegovina ostaje jedina država članica Vijeća Europe (VE) koja neće sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine ove institucije
Vijesti / Politika | 28. 06. 2019. u 09:11 Piše: Radio Slobodna Europa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ostaje jedina država članica Vijeća Europe (VE) koja neće sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine ove institucije, zbog unutarnjih problema u zemlji i nesposobnosti državnih organa da imenuju izaslanstvo koja će predstavljati BiH u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Naime, prema statutarnom roku Vijeća Europe, svaka članica određuje parlamentarno izaslanstvo najkasnije šest mjeseci nakon izbora u jednoj državi.

Prema izvorima unutar VE, prvobitno se očekivalo da Bosna i Hercegovina svoje zastupnike imenuje u siječnju, kada redovno podnose nove ili potvrđuju postojeće mandate sve članice ove institucije. Budući da su izbori u BiH održani u listopadu 2018. godine, statutarni rok od šest mjeseci nakon izbora je bio u travnju, kada je BiH imala još jednu šansu da podnese mandate.

U sjedištu Vijeća Europe su za Radio Slobodna Europa (RSE) rekli kako je BiH dobila još jedan izuzetan rok, u lipnju, kada je izglasan povratak Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini. U tom sklopu se, prema izvorima RSE-a u Vijeću Europe, i Bosni i Hercegovini ukazala izvanredna prilika koju je zemlja ponovo propustila.

Možda dogodine

U međuvremenu, Ruska Federacija je vratila status i potvrdila mandate državnog izaslanstva.

Slijedeća prilika da BiH dobije predstavnike bit će tek početkom naredne godine. Prema statutu Vijeća Europe, novi ili postojeći mandati zemalja članica se u ovoj instituciji potvrđuju u siječnju.

Do tada će BiH nastaviti da sudjeluje u svim segmentima rada VE, kao što su monitoring tijela, razni kongresi, imat će suca za ljudska prava, komesara itd. No, svi ti segmenti manje su vidljivi u odnosu na Parlamentarnu skupštinu, koja se održava četiri puta godišnje.

Izvjestitelji Parlamentarne skupštine VE za Bosnu i Hercegovinu Tiny Kox i Serhiy Sobolev još su početkom travnja ukazali predsjedavajućima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Borjani Krišto i Bakiru Izetbegoviću da postoji mogućnost da se dogodi ono najgore za Bosnu i Hercegovinu i tom prilikom izrazili "visoku zabrinutost".

Kox i Sobolev su naglasili da razumiju politički kontekst u Bosni i Hercegovini i da politički pregovori o formiranju vlasti na državnom nivou mogu imati posljedice i prilikom izbora bosanskohercegovačkog izaslanstva u VE.

Loša poruka

Poručili su da je ovo loša poruka Bosne i Hercegovine u smislu primjenjivanja demokratskih vrjednosti, vladavine prava i ljudskih prava.

Nakon konstituirajuće sjednice od 6. prosinca, prva zakazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine bila je hitno sazvana za 24. lipnja, a nije održana jer su je bojkotirali poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Na ovoj sjednici trebali su da budu imenovani članovi bh. izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini VE. Također, nisu formirane ni parlamentarne komisije zbog blokada kod formiranja vlasti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak komentirajući činjenicu da Parlament nije izabrao izaslanstvo za VE, kazao je kako BiH neće imati izaslanstvo ''dugih sedam mjeseci''.

"Poslali smo užasnu poruku, o tome sam govorio i upozoravao, dosadio sam sebi. To očigledno nije bilo dovoljno. To je najveća međunarodna organizacija u Europi koja najbolje odražava sve izazove i specifičnosti i užasno je što jedini nećemo imati izaslanstvo", naveo je Crnadak i dodao da je odgovornost na strankama u državnom Parlamentu.

Bosna i Hercegovina će biti jedina od 47 članica Vijeća Europe bez izaslanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close