Bijedić

Spriječiti radikalizam trećeg bloka u BiH

Bijedić smatra kako u kontekstu opasnosti koje dolaze iz dvije susjedne zemlje ne bi trebalo dozvoliti da se u BiH javi treći nacionalni blok koji bi se radikalizirao.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2019. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Enver Bijedić izjavio je danas kako je država Bosna i Hercegovina u aktualnom trenutku važnija od bilo koje političke opcije, te da država treba biti iznad bilo kakvih osobnih i partikularnih interesa, aludirajući na imperativ okupljanja svih državotvornih snaga.

Gospodarski neuspjeh Hrvatske

Bijedić je kao uvodničar sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' o temi ''Državotvorno okupljanje - Da, blok protiv – Ne'' ukazao na opasnosti i implikacije aktualnih dešavanja u i oko BiH, upozoravajući kako ga ta situacija umnogome podsjeća na 90-te godine prošloga stoljeća.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da se nemili događaji iz tog turbulentnog razdoblja neće ponoviti, ocijenivši to najgorom mogućom opcijom.

U tom se kontekstu, osvrnuo na ključne elemente koji karakteriziraju situaciju u regiji, odnosno neposrednom okruženju, navodeći da Hrvatska svoj gospodarski neuspjeh veoma vješto prebacuje u sferu politike i to u Bosnu i Hercegovinu, a da, s druge strane, masovni prosvjedi i nemiri  koji se događaju u Srbiji 'prijete' da se prenesu u našu zemlju, naravno, ukoliko to rukovodstvu istočnog susjeda bude odgovaralo.  

Bijedić smatra kako u kontekstu opasnosti koje dolaze iz dvije susjedne zemlje ne bi trebalo dozvoliti da se u BiH javi treći nacionalni blok koji bi se radikalizirao, te pojašnjava kako radikalizacijom srpskog i hrvatskog biračkog tijela može doći do neke vrste radikalizacije kod bošnjačkog biračkog tijela kao odgovora na spomenute namjere.

Građanski stup

Stoga, naglašava kako u našoj zemlji treba da postoji i četvrti - građanski stup, koji bi bio alternativa svim građanima Bosne i Hercegovine, precizirajući da je taj četvrti nenacionalni stup trebao da bude bh. blok sa svim patriotskim strankama.

''Taj četvrti stup bi bio alternativa svim ljudima koji misle da je država važnija od nacije i da se država treba braniti multietničnošću'', kazao je Bijedić, podsjećajući kako je to teza koju on kontinuirano zastupa.

Dodao je i da se nada da će u mnogima od vlastitih procjena pogriješiti, te da neće biti u pravu, ako tvrdi ''da postoji realna opasnost od nekih oružanih sukoba'',  istovremeno, izražavajući očekivanje da spomenute susjedne zemlje neće nastaviti određenu vrstu pritiska prema BiH, te da će bh. građani i narodi biti u stanju očuvati državu mirnim i demokratskim putem.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa zaključcima Glavnog odbora SDP-a BiH, ''na kojem nije usvojena ideja o koaliciji sa SDA'', Bijedić je pojasnio da na sjednici GO SDP-a nije bilo govora o koaliciji sa SDA, nego da su razmatrana pitanja - da li da se ide u pregovore o formiranju vlasti, bez naglašavanja s kime, odnosno da se odbije rezolutno svaka mogućnost takvih pregovora.

Neupitno jedinstvo

''Mi iz Tuzlanskog kantona, najjače SDP-ove organizacije i jedine koja je pobijedila na proteklim izborima, smo jednoglasno i na Predsjedništvu i Kantonalnom odboru bili za to da treba nastaviti pregovore i otvoriti mogućnost s kime se i može li uopće formirati vlast'', kazao je Bijedić, dovodeći to u kontekst očuvanja države i kreiranja četvrtog, građanskog stupa koji zemlju trebao dovesti u 'mirne vode'.

Izrazio je žaljenje što ta ideja nije prošla, podsjećajući da su demokratski preglasani te da ostaje da se slože s odlukama GO SDP-a koje su obvezujuće za sve.

Na dodatni upit o tome - je li upitna budućnost SDP-a, odnosno hoće li doći do cijepanja ili odcjepljenja tuzlanskog SDP-a, Bijedić je odgovorio da neće, te da ne postoji mogućnost bilo kakvog frakcionaštva unutar te stranke, odnosno da je jedinstvo SDP-a neupitno.

Kazna za Nikšića

Prokomentirao je, ukratko, i upit u vezi s ponašanjem Damira Nikšića tijekom zasjedanja GO SDP-a, kazavši kako njegovo ponašanje najviše govori o njemu samom te da se očekuje da snosi sankcije od općinske organizacije kojoj on (Damir Nikšić) pripada.

Kopirati
Drag cursor here to close