Bodo Weber

Sporazum o Mostaru Weberu miriše na stara vremena

''Treba podsjetiti da je svaki put kad je Zapad pristao na neko pismo namjere o sustavnim reformama slijedio dugogodišnje razdoblje političke krize i retrogradnih procesa'', naglasio je Weber.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2020. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sporazum o Mostaru koji su potpisali lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, suprotan je Mišljenju Europske komisije u pogledu reforme Ustava BiH'', kazao je u razgovoru za Dnevni avaz njemački politolog i ekspert za Balkan Bodo Weber.

''Već na prvi pogled stječe se dojam da dogovor nije služio za pronalazak idealnog balansa između kolektivnih etničkih prava konstitutivnih naroda i individualnih prava. Da se radi o jednom prljavom dogovoru, dokazuje i pismo namjere o provođenju sveobuhvatne reforme izbornog sustava, uključuju provođenje svih presuda i to u roku od samo šest mjeseci'', istaknuo je Veber.

Dodao je da je sporazum napisan ''uz korištenje formulacije iz etnonacionalističkog arsenala HDZ-a, koji posljednjih više od 10 godina služi kao osnov za etnoteritorijalno podrivanje, odnosno unilateralno redefiniranje ustavnog poretka BiH''.

''Sve miriše na loša stara vremena simuliranja napretka, a u prilog tome treba podsjetiti da je svaki put kad je Zapad pristao na neko pismo namjere o sustavnim reformama slijedio dugogodišnje razdoblje političke krize i retrogradnih procesa'', naglasio je Weber.

S druge strane, govoreći o održanim izborima u Srbiji, on kaže da je pobjeda Aleksandra Vučića očekivana, jer u suštinskom smislu teško da se u Srbiji danas može govoriti da ima izbora.

''Dijelom zbog autoritarne do autokratske transformacije države i političkog sustava, dijelom zbog kronične slabosti i autodestrukcije većeg dijela opozicije. Vučić će nastaviti politiku zloupotrebe regionalnih odnosa uz svesrdno prihvaćanje suradničke uloge Milorada Dodika, odnosno vještačko dizanje tenzija radi domaće političke upotrebe, kao i prema međunarodnoj zajednici. To će se nastaviti sve dok ga EU ne prisiljava na suštinsko rješavanje statusnog spora u vezi s Kosovom'', smatra Weber.

''Ne treba potpuno isključiti mogućnost da predsjednici Kosova i Srbije, Hashim Thaci i Aleksandar Vučić, uspiju podvaliti sporazum o razmjeni teritorija koji su 2017. dogovorili s bivšom glavnom pregovaračicom EU Federicom Mogherini. Takav sporazum, međutim, nikad se ne bi mogao ni provesti. Ali bi, sigurno, predstavljao veliki izazov za vladajuću elitu iz Banja Luke i Mostara da iskoriste politički trenutak za destabilizaciju BiH'', zaključio je Weber.

Kopirati
Drag cursor here to close