Reagiranje

Špirić: Izetbegovićeva građanska BiH je prvi iskorak prema islamskoj državi

''Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama.''
Vijesti / Politika | 22. 03. 2021. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić rekao je Srni da u BiH mora biti postignut dogovor o njenom funkcioniranju, te istaknuo da građansku BiH po viđenju lidera SDA Bakira Izetbegovića Srbi i Hrvati vide kao prvi snažan iskorak ka islamskoj BiH.

Špirić je naglasio da su izjave Bakira Izetbegovića o unitarnom uređenju i funkcioniranju BiH krajnje neodgovorne.

''Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama. To potvrđuju i krajnje neodgovorne izjave Bakira Izetbegovića u trenucima kada se susrećemo sa strašnim posljedicama pandemije i kada živimo u vremenu smrti'', istakao je Špirić.

On je naglasio da bi bilo bolje da se Izetbegović koncentrira na ustavna rješenja BiH i da ponudi kompromisan dogovor o načinu boljeg funkcioniranja, ako ništa drugo, makar radi spašavanja života građana.

''Ostaje da vidimo što znači funkcionalna BiH po viđenju međunarodnih staratelja i ima li razlike. Zato je moje upozorenje da moramo prije pronaći odgovor o nama unutar BiH nego što globalni igrači postignu dogovor nad nama. U suprotnom sve je šuplja priča'', upozorio je Špirić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je u obraćanju na sesiji Kruga 99 o temi "Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH", rekao da je unitarna ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvatanja daytonskog uređenja i koja funkcionira na bazi građanskog principa, prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila i kakvu teže da obnove u BiH.

"Unitarno organizirana država BiH nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakosti etničkih grupa u BiH", mišljenja je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close