Adam Dieng

Specijalni savjetnik generalnog tajnika UN-a za prevenciju genocida kod ministrice Borovac

''Došao sam upravo zbog svega što se dogodilo ovdje, a to su vrlo teški ratni zločini, genocid, zločini protiv čovječnosti i etničko čišćenje'', kazao je Dieng te izrazio neophodnost rada na prevenciji zločina kako se takvo nešto nikada više ne bi do
Vijesti / Politika | 01. 02. 2018. u 12:52 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pravda ne smije biti selektivna i nikada nemojte prihvatiti podjele'', poručio je danas specijalni savjetnik generalnog tajnika UN-a za prevenciju genocida Adam Dieng nakon sastanka s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac.

Dieng danas boravi u BiH u okviru posjete regiji koja obuhvaća i posjetu Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

''Došao sam upravo zbog svega što se dogodilo ovdje, a to su vrlo teški ratni zločini, genocid, zločini protiv čovječnosti i etničko čišćenje'', kazao je Dieng te izrazio neophodnost rada na prevenciji zločina kako se takvo nešto nikada više ne bi dogodilo.

Iz tog razloga, dodao je, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je kao prioritet svog djelovanja postavio upravo zemlje zapadnog Balkana i to najviše u kontekstu prevencije događanja iz prošlosti i činjenja zločina.

Podsjetio je da je Guterres prošle godine donio i Akcioni plan za vjerske lidere koji trebaju preuzeti ulogu u sprečavanju poticanja na nasilje koje može dovesti do činjenja ratnih zločina.

''Želimo da se kroz proces prevencije spriječi dalje politiziranje memorijalizacije i događaja iz prošlosti i samih žrtava. Želimo da se politizacija ne vrši, jer upravo ona doprinosi daljnjoj društvenoj i političkoj polarizaciji u zemlji'', naglasio je.

Također je dodao da se prihvaćanje zajedništva gradi od mladosti te da je jako bitno da zemlje koje iza sebe imaju rat shvate tu činjenici i da mnogo rade na izgradnji međunacionalnih odnosa.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istaknula je da veoma cijeni posjetu Dienga te da će zajednički obići memorijalne centre u Potočarima i Donjoj Gradini te odati počast žrtvama genocida.

Naglasila je da su se tijekom sastanka fokusirali na važnost i poštivanje ljudskih prava u BiH, kao i žrtava genocida te da su zaključili da je poštivanje ljudskih prava i odnos prema žrtvama prvenstveno pitanje ljudskosti, ali i svijesti i odgovornosti za budućnost.

Borovac je kazala da je sjećanje na žrtve koje su ubijene, ponižene ili obespravljene samo zbog imena, obaveza svih koji vjeruju i istinski rade da se takva zvjerstva više nikada i nikome ne dogode.

Zajednički su osudili neprimjerene provokacije i pokušaje negiranja genocida, što je očit primjer iz prakse koji potvrđuje znanstvene tvrdnje da je negiranje zločina posljednja faza genocida.

''Pijetet prema bilo kojoj žrtvi ne može se izražavati negiranjem ili minimiziranjem bilo koje druge žrtve, i zato treba istaći da je neprimjereno upotrebljavati zamjenske termine za genocid poput 'stravični zločin' ili 'teški oblik etničkog čišćenja', jer to dodatno hrabri negatore genocida u nastojanjima da negiraju ili minimiziraju genocid'', naglasila je Borovac.   

Istaknula je važnost pravljenje otklona od onih koji javno poriču ili slave zločine i zločince te naglasila da je njihov zajednički stav da otvoreni i iskreni dijalog, suočavanje sa istinom i spremnost na odavanje počasti i suosjećanje sa žrtvama, jedini put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja koji su preduvjet trajnog mira i stabilnosti.

Borovac je informirala Dienga o izradi zakona o žrtvama torture koje BiH još nije usvojila, iako je obavezna, i koji treba da svim žrtvama omogući jednak pristup i obim prava bez obzira na pripadnost ili mjesto stanovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close