Žurnal

Solak i Novalić skrivaju od kud su kupili respiratore?!

Informacije novinarima ovog portala ne žele dati ni u FUCZ-u,  te navode kako glasnogovornica ove javne institucije danima izbjegava bilo kakav vid komunikacije...
Vijesti / Politika | 10. 04. 2020. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada i FUCZ kriju od koga su i za koliko novca kupili respiratore i testove'', piše portal žurnal navodeći kako je Vlada Federacije BiH ''od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate firme, za nepoznatu svotu novca, kupila je 150 tisuća testova za koronavirus i stotinu respiratora''.

Žurnal piše kako bi, zahvaljujući potpunoj zatvorenosti za transparentne informacije, ovo mogao biti sažetak višednevne komunikacije s Press-uredom Vlade i glasnogovornicom Federalne uprave civilne zaštite Majdom Kovač.

U uredu Federalne vlade na postavljena pitanja od koga su testovi i respiratori kupljeni, koliko su koštali te tko je odlučivao o vrsti i količini opreme koja će biti nabavljena, s obzirom i na pouzdanost različitih vrsta testova? – rečeno je da detalje zna direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

''Dakle, Vlada koja je novac izdvojila nema pod kontrolom nabavku opreme! O njoj je odučivao direktor FUCZ-a, čija je stručna sprema jako daleko od medicinske. U jednom kratkom online dostupnom intervjuu na pitanje što je oduvijek želio biti, rekao je: degustator u tvornici čokolade!'', navodi Žurnal.

Informacije novinarima ovog portala ne žele dati ni u FUCZ-u,  te navode kako glasnogovornica ove javne institucije danima izbjegava bilo kakav vid komunikacije s novinarima Žurnala.

''FUCZ je javna ustanova, novac Federalne vlade je javni novac, i ove informacije će, kad god, morati biti prezentirane javnosti. Kojim kanalima i od koga se moglo nabaviti 100 respiratora, kada se zna kako je stanje na svjetskom tržištu s ovom opremom kritično? Žurnal je o tome već pisao, pa i propalom pokušaju Kliničkog centra UNSA da privatnim kanalima nabavi 40 respiratora. Kako firma koju su odabrali bez ikakvog pregovaračkog postupka nije bila u stanju opremu isporučiti, respiratori nisu ni stigli a izgubljeno je mnogo dragocjenog vremena'', navodi Žurnal.

Portal podsjeća da su novinari televizije N1 televizije pitali Fahrudina Solaka na pres konferenciji 8. travnja od koga je kupljena oprema i koliko je koštala, a on je rekao da se ne sjeća.

''Direktor FUCZ-a, koji se iz nekog razloga nametnuo kao stručnjak iz svih oblasti povezanih sa COVID-19 u BiH se, dakle, ne sjeća od koga je kupio opremu. Ali zato ima memorije i nerve da proganja umirovljenike po ulici i prijeti im kako više neće izlaziti jer 'ne slušaju'. Fadil Novalić zahvaljuje im što su podigli mirovine. Upratili su dakle umirovljenike dok se bahate s mirovinama, ali im je promaklo 100 respiratora i 150 tisuća testova'', piše Žurnal.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close