SNSD traži još zastava
SNSD tražit će postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH

SNSD traži još zastava

Vijesti / Politika | 11. 12. 2018. u 14:26 Bljesak.info / A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražit će postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, potvrdio je zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

"Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava RS-a. To je ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz RS-a identificiramo sa zastavom Republike Srpske koja ne vrijeđa nikoga u BiH", rekao je Košarac.

Isticanje zastave

Očekuje da će član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović uskoro otvoriti pitanje isticanja zastave RS-a te da će to poslije učiniti i sav SNSD-ov kadar koji bude participirao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Očekujem da će na nivou zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH to pitanje definirati i da će u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zastave BiH, biti istaknuta i zastava RS-a", kazao je Košarac.

Istaknuo je da pitanje istjecanja zastave RS-a u državnim institucijama nije samo stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već je to stav svih političkih predstavnika koji dolaze s teritorije Republike Srpske. Kako kaže, vjeruje da će se to pitanje otvoriti i na Vijeću ministara BiH, odnosno da će budući da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija to tretirati na adekvatan način.

Što se tiče formiranja Vijeća ministara BiH, Košarac očekuje da će Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obaviti konzultacije sa strankama koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji imenuje predsjedavajućeg, ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH.

Nitko ne sastanči s SNSD-om

"Za nas iz RS-a važno je da je izborni pobjednik SNSD. Smatramo da je najproduktivnija ona vlast koja je sačinjena na nivou BiH od izbornih pobjednika u FBiH i RS-u. Očekujemo da će se unutar FBiH definirati tko su izborni pobjednici i koji imaju kvalificiranu strukturu na nivou BiH. Kada se to pitanje definira u FBiH onda ćemo vidjeti u kojem pravcu ćemo ići kada je riječ o konstituiranju vlasti na državnom nivou", rekao je Košarac.

Zastupnik Ujedinjene Srpske u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić nedavno je za Klix.ba kazao kako nijedna bošnjačka politička stranka još uvijek nije održala sastanak sa SNSD-om u vezi s formiranjem vlasti. Ovu informaciju potvrdio nam je i Košarac dodajući da je SNSD sjeo za pregovarački stol samo s HDZ-om.

"Nije bilo sastanaka s drugim političkim strukturama koje su dominantno izabrane u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH", zaključio je Košarac.

Što nije zabranjeno, dozvoljeno je

Podsjetimo, iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH jučer su priopćili kako se ne bave ovim pitanjem, ali su podsjetili da ni Zakon o zastavi BiH, ni Zakon o zastavi RS, odnosno amblemu ne uređuje ovo pitanje.

''Tako dolazite u poziciju da sve što nije zabranjeno dozvoljeno je'', rekao je ombudsman Ljubinko Mitrović dodajući da su oba spomenuta zakona definirala da će se podzakonskim aktivima urediti sve ono što nije sadržano u zakonu.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik  je ranije odbijao biti u zgradi Predsjedništva dok se ispred njegovog ureda ne postavi zastava RS, koju je i postavio. Nakon prvog postavljanja zastave, u noćnim satima dok nije bio u zgradi predsjedništva zastava je skinuta, a druga dva člana predsjedništva Željko Komšić i Šefik Daferović reagirali su na postavljanje zastave.

Dodik je nakon sklanjanja zastave poručio Komšiću i Džaferoviću da mu šalju poruku da u ovoj instituciji nema mjesta za Srbe,  nazvao ih je histeričnima i ponovno vratio zastavu.

Inzko provjerava zastavu

Valja podsjetiti i da je Dodik napustio prošli tjedan sastanak članova kolektivnog šefa države s izaslanstvom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u zgradi Predsjedništva BiH budući da na sastanku nije bilo zastave Republike Srpske.

Dodik je na početku sastanka pozdravio prisutne i onda kazao da nisu stečeni uvjeti za njegovo prisustvo na sjednici jer nije bilo zastave RS.

Dan prije sastanka Predsjedništva s PIC-om, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH rekao je kako je njegova institucija dna prije sastanka zvala da provjeri hoće li biti zastave RS u predsjedništvum komentirajući da je to rincijelno pitanje za međunarodnu zajednicu, poštuje li se zakon ili ne.

Kopirati
Drag cursor here to close