'Dali mu do znanja'

Smijenjeni savjetnik: SOA je prijetila da će se autom zabiti u mene zbog Kolinde

"Ako je to sve skupa istina što tvrdi Radeljić, onda je to razlog za trenutačni razlog odlaska vrha SOA-e, a i predsjednice jer je riječ o gruboj zloporabi ovlasti i položaja", rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2018. u 09:27 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SOA je u petak navečer reagirala na izjave Mate Radeljića, smijenjenog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji tvrdi da je ostavku morao podnijeti jer mu se prijetilo iz SOA-e.

U priopćenju koji su u petak objavili mediji navodi se da "SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh.

"Osim zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati", stoji u priopćenju SOA-e.

"Ako je to sve skupa istina što tvrdi Radeljić, onda je to razlog za trenutačni razlog odlaska vrha SOA-e, a i predsjednice jer je riječ o gruboj zloporabi ovlasti i položaja", rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

"Što se tiče Radeljića, ona je imala opravdanje da makne čovjeka koji je bio konfliktan, a to je očito bio Radeljić, a istovremeno je to za nju bio dobar način da da do znanja da neće ići sasvim udesno. Po mojem sudu, to je jako riskantno jer se njoj može dogoditi da izgubi na desnici, a ne dobije u centru i ljevici.

Uvjeren sam da je istina ovo što Radeljić govori. Za promjenu, sad govori istinu. Svi oni kad izgube funkciju, počnu govoriti istinu. To je iz mog iskustva, a imam više desetljeća iskustva s njima", kaže politički komentator Žarko Puhovski ua Index.hr.

Podsjetimo, Mate Radeljić, smijenjeni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, objavio je priopćenje u kojem opisuje kako je došlo do njegove smjene i u kojem teško optužuje djelatnike SOA-e za prijetnje.

Pismo Mate Radeljića prenosimo u cijelosti:

"Povodom mog današnjeg razrješenja dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike Hrvatske želim hrvatsku javnost upoznati s okolnostima koje su tome prethodile i pojasniti razlog zbog kojeg nisam htio podnijeti ostavku.

Odluku o mom razrješenju priopćio mi je 5.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik.

Prijetnje da će se "zabiti autom u njega"

Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: “Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli.

Iduća dva dana izmještenog ureda odradio sam profesionalno svoj posao i Predsjednici, s kojom sam se cijelo vrijeme vozio u kombiju, nisam spominjao naš telefonski razgovor, jer nije ni ona meni. Samo mi je najavila da ćemo razgovarati u ponedjeljak.

Kolinda: Franić glup što se sastajao u kafiću

U ponedjeljak 10.12. Predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije - da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: “Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću”. Rekao sam joj: "predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada". Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim.

Tada sam odlučio da ostavku neću podnijeti, jer nisam htio pristati na činjenicu da mi je moju smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja me imenovala na tu istu dužnost.

Bez obzira na sve, bila mi je čast služiti četiri godine svojoj Domovini na dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike. Neosporno je pravo Predsjednice Republike mijenjati svoje savjetnike, isto kao što je njezino pravo i mijenjati svoj politički smjer, ali način na koji mi je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju sam radio u predizbornoj kampanji i u dosadašnjem dijelu mandata", stoji u pismu.

Tko je Mate Radeljić?

Mate Radeljić bio je, podsjetimo, Kolindin najdugovječniji savjetnik.

Završio je pravo u Splitu, a u Osijek je iz Zagreba stigao kao reporter HTV-a.

Surađivao je s Branimirom Glavašem, Antom Đapićem, Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Vesnom Škare Ožbolt, Berislavom Rončevićem, Tomislavom Karamarkom i Ivanom Vrkićem.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je Matu Radeljića dužnosti savjetnika za unutarnju politiku, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice.

Predsjednica Republike imenovala je Mirjanu Hrga savjetnicom za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom.

Također je razriješila Darija Mihelina dužnosti savjetnika za vanjsku i europsku politiku, a na njegovo mjesto imenovala Sebastiana Rogača, kaže se u priopćenju.

Obje odluke stupaju na snagu 16. siječnja 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close