Unsko-sanska županija

Pala vlada!

Za smjenu je glasalo 17 zastupnika. Na sjednici je ranije smijenjen i predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA). Za novog predsjedavajućeg izabran je Rasim Pajić (A-SDA)
Vijesti / Politika | 17. 10. 2018. u 18:25 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) izglasano je nepovjerenje dosadašnjem sazivu Kantonalne vlade i premijeru Huseinu Rošiću. Premijerska pozicija, barem u sljedećih dvadesetak dana, povjerena je Mustafi Ružniću iz Stranke demokratske aktivnosti (A SDA).

Na inicijativu Kluba Bošnjaka, smijenjen je i dosadašnji predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, te je na njegovo mjesto postavljen Rasim Pajić iz Kluba zastupunika također A SDA. Inače, ovu sjednicu Skupštine USK sazvao je zamjenik bivšeg predsjedavajućeg Mladen Lonić, dok je odluke podržalo 17 poslanika iz svih stranaka koje participiraju u Kantonalnoj skupštini (A SDA, SBB, DF, DNZ,SDP), osim Stranke demokratske akcije (SDA) i Laburističke stranke.

''Možda jeste jedinstven slučaj u Bosni i Hercegovini da smjenjujemo Vladu dvadesetak dana prije isteka mandata, ali imamo potpuni legitimitet da izglasamo nepovjerenje sazivu, čijim radom nismo bili zadovoljni'', rekao je skupštinski zastupnik iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Albin Muslić.

Nijaz Hušić iz Stranke demokratske akcije, koji je do danas obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine USK istakao je kako je ovo još jedan pokazatelj nemoralnosti, nedosljednosti i neozbiljnosti njegovih kolega, ali i političkih stranaka na području ovog kantona.

''Ovo je također i nepoštivanje volje naroda, koji je na netom završenim izborima najveće povjerenje dao upravo Stranci demokratske akcije. Izborni rezultat je samo jedna od potvrda da je smijenjeni saziv Kantonalne vlade uradio dobar posao. Još jednom je potvrđen politički cirkus u Krajini'', dodao je Hušić.

Novoizabrani kantonalni premijer Mustafa Ružnić ustvrdio je kako je današnja sjednica pokazala koalicijski kapacitet koji će graditi novu – dugoročnu skupštinsku većinu i donijeti neophodne promjene. Dosadašnji premijer USK Husein Rošić nije prisustvovao sjednici, rekavši da ne želi dati legitimitet neozbiljnom političkom djelovanju.

Na današnjoj sjednici su imenovani i svi ministri u Vladi Unsko-sanskog kantona. Barem u narednih dvadesetak dana, to će biti Jasmin Karabegović – Ministarstvo unutarnjih poslova, Damir Redžić – Ministarstvo pravosuđa, Zlatka Šepić – Ministarstvo financija, Hazim Kapić – Ministarstvo zdravstva, Amel Kamenčić – Ministarstvo privrede, Damir Omerdić – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Adnan Alagić – Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje, Almir Mašinović – Ministarstvo poljoprivrede i Sandi Salkić – Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.

Kopirati
Drag cursor here to close