Ako Britanija napusti EU

Smanjuje se broj eurozastupnika nakon europskih izbora u 2019.

Usvojena odluka, također, naglašava da će se nova raspodjela primjenjivati samo ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2018. u 18:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj zastupnika u Europskom parlamentu umjesto dosadašnjih 751 trebao bi se nakon Brexita smanjiti na 705, ostavljajući mjesta za nove članice, odlučeno je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Od 73 zastupnička mjesta koje ima Ujedinjeno Kraljevstvo, njih 46 bi se ostavilo u pričuvi za buduća proširenja, ili jednostavno neće biti popunjena, čime će se smanjiti veličina Europskog parlamenta.

Preostalih 27 britanskih mjesta rasporedit će se na 14 država članica koje su podzastupljene u Europskom parlamentu, priopćeno je iz te institucije.

Hrvatska po tome dobiva jedno mjesto i imala bi 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika.

Usvojena odluka, također, naglašava da će se nova raspodjela primjenjivati samo ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU.

Današnje glasanje konačna je potvrda predložene raspodjele zastupničkih mjesta te se još očekuje zeleno svjetlo čelnika EU-a na summitu u Bruxellesu 28. i 29. lipnja.

Odluka će, kako je navedeno, stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU-a.

Članak 14. Ugovora o Europskoj uniji navodi da Europski parlament ne smije imati više od 750 zastupnika, plus predsjednik.

Također, minimalni prag je 6 članova iz svake države članice, a nijednoj državi članici ne dodjeljuje se više od 96 mjesta.

Raspodjela mjesta u Europskom parlamentu odražava demografska kretanja u državama članicama, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close