Na ulicu

Slučaj Kate Šarić: Deložacija se bliži, pomoći nema

Vijesti / Politika | 07. 01. 2016. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako to da je se sve dogodilo ovako munjevitom brzinom. Čujem i slušam da Općinski sud svoje sporove vodi godinama. Kako to da su ovako brzi u mome slučaju. Da za svega 12 dana od odluke o zaplijeni prodaju moj stan svojoj djelatnici? Da nakon toga tako brzo narede ovu deložaciju? Zar im se toliko žuri da jednu umirovljenicu učine beskućnicom. Imaju li savjesti ili im je potpuno zamrla'', izjavila je Kata Šarić, mostarska umirovljenica kojoj je zakazana deložacija 27. siječnja ove godine.

Ona će, navodi Dnevni list, ukoliko ne reagiraju više instance sudske vlasti, zbog duga od 8 tisuća maraka zajedno sa svojih dvoje djece od kojih niti jedno nema stalno zaposlenje završiti na ulici.

''Jedina slamka spasa su Kati mediji i cjelokupna javnost. Uz njihovu pomoć se njezin glas može čuti dovoljno daleko. Suci Ustavnog suda BiH kojima je poslana zamolba za usvajanje privremene mjere kojom bi se do konačne presude odgodilo rješenje o deložaciji mogu zaustaviti agoniju Kate i njezine djece i spriječiti njihovo izbacivanje na ulicu. Isto mogu učiniti i suci Općinskog suda Mostar kojima je Kata jučer poslala zamolbu da odgode deložaciju'', naveo je Dnevni list.

Kata će, podsjećaju mostarske novine, prema zaključku Općinskog suda Mostar biti izbačena a u njezin stan će useliti Vesna Milas, djelatnica toga istog suda koja je, kako tvrdi Kata, taj stan za samo 25 tisuća maraka kupila ''mimo svih ljudskih i moralnih vrijednosti potpomognuta djelatnicima suda'' koji su je, dodaje, nepravodobnim obavještavanjem doveli pred svršeni čin gubitka stana.

U upućenoj zamolbi Općinskom sudu Mostar Kata moli da se, ako kod djelatnika Suda ima imalo ljudskosti i osjećaja bilo kakve normalne odgovornosti, da se zakazano iseljenje odgodi.

''Ja bih u tome slučaju bukvalno ostala na cesti s dvoje nezaposlene djece i to u mjesecu siječnju i na temperaturi ispod nule. Pitam se, a kada imam u vidu cijeli događaj, je li moguće da se ovo događa, da zbog duga čija se visina konačno i ne zna, a koji dug nisam sama počinila ostanem bez jedinog što imam, stana u kojemu skromno živim sa svojom djecom. Hoće li se itko zapitati što će biti sa nama i je li moguće da bilo tko useli u naš stan a na način da je iskoristio našu neukost, nemogućnost pristupa sudu ili dobrom odvjetniku. Posebno napominjem da sam uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH 14. prosinca prošle godine jer su mi u ovome predmetu povrijeđena prava na dom te su prema meni grubo kršena prava na pravično suđenje jer nisam blagovremeno upoznata sa pokretanjem postupka prinudnog izvršenja niti mi je omogućeno da u postupku sudjelujem kao ravnopravna stranka niti da ulažem pravne lijekove dopuštene Zakonom o izvršnom postupku. Iz toga razloga molim da se iseljenje mene i moje djece odgodi jer sam uvjerena da će Ustavni sud BiH pravilno cijeniti sve propuste koje su počinili niže stepeni Sudovi'', napisala je Kata.

Dnevni list podsjeća kako je Bariša Šarić, Katin suprug, prije 15 godina tužio Mehmeda Mušića iz Drežnice jer mu je ovaj preko posjeda udario asfaltni put do svoga imanja. Na koncu petnaestogodišnjeg spora je presuđeno da Mušić mora ukloniti put s tim da mu Bariša treba isplatiti dio troškova koje je on u asfaltiranje uložio. Mušiću je sudskom odlukom trebalo platiti 4.400 maraka. Bariša je umro. Cifra se popela na iznos od 8.500 maraka. Udovica Kata je posudila novce od bliže obitelji i s kćerkom Stanom otišla s kuvertom u kojoj se nalazilo 4.400 maraka u Općinski sud Mostar kako bi platila glavnicu troškova. Tamo su joj kazali da ode u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji je u sporu zastupao Mehmeda Mušića..

''Mušićevi odvjetnici su mi tada kazali kako iznos koji sam donijela nije dovoljan i da moram skupiti okruglo 11 tisuća maraka. Bila sam šokirana. Jedva smo skupili i tih 4 i nešto! Napustila sam njegov ured i otišla kući da smislimo što i kako dalje. Nisam ni u snu sanjala da ćemo ostati bez stana'', priča Stana, Katina kći. Upravo se taj scenarij i ostvario. Stana kaže da im je iz Općinskog suda savjetovano da sa cijelom stvari malo pričekaju. Ubrzo je došlo do zaplijene stana koji je Sud u samo 12 dana dosudio svojoj djelatnici Vesni Milas. Ta procedura inače u najboljem slučaju traje pola godine a najčešće dulje od jedne godine. Kasnije je Kata doznala da je i 300 maraka a ne 4 i nešto koliko je nudila, bilo dovoljno uplatiti kako joj stan nikada i nitko ne bi mogao oduzeti.

Odvjetnici koji bez ikakve naknade pomažu Kati u sastavljanju njezinih žalbi kao i pravnici, suci i odvjetnici od Sarajeva do Mostara s kojima su u Dnevnom listu razgovarali o ovome slučaju cijeli tijek procesa nazivaju neviđenom pravnom nemoralnošću.

''Oni, kao i cijela mostarska pa i bosansko hercegovačka javnost koja prati ovaj slučaj se nadaju kako će suci Ustavnog suda BiH poništiti sve odluke donesene na Općinskom sudu Mostar čime bi se cijeli spor vratio na početak. Kata tada ne bi ostala bez stana a dug zemljišne parnice bi ona uz pomoć obitelji i prijatelja sakupila i platila'', navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close