Susret tri šefa diplomacije

Slovenski ministar: Non paper je "nepostojeći" i "fantomski" dokument

''Slovenija će za vrijeme svog predsjedanja EU-om u drugoj polovici godine organizirati neformalni europski summit posvećen budućnosti regije u svjetlu budućeg članstva.''
Vijesti / Politika | 21. 04. 2021. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navodni non paper o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH po etničkim linijama nije bio tema razgovora šefova diplomacija Hrvatske, Slovenije i Italije koji su u petak na Brdu kod Kranja potpisali zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, ali su oni ipak upitani o tome i budućnosti zapadnog Balkana.

Sva trojica ministara, Anže Logar, Luigi di Maio i Gordan Grlić Radman, pritom su se načelno složila da je budućnost regije u približavanju Europskoj uniji i budućem članstvu, kad države na tom području ispune uvjete.

Logar je još jednom ponovio da je papir koji neki pripisuju slovenskom premijeru "nepostojeći" i "fantomski" dokument i da će Slovenija za vrijeme svog predsjedanja EU-om u drugoj polovici godine organizirati neformalni europski summit posvećen budućnosti regije u svjetlu budućeg članstva.

Grlić Radman je reagirao na neke medijske napise u kojima se, u medijskim špekulacijama oko neslužbenog "non papera" koji pripisuju slovenskoj vladi, što ona niječe, govori i o hrvatskom non paperu o približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, koji je ministar među ostalim transperantno predstavio sugovornicima prilikom nedavnog posjeta Sarajevu.

''Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa'', kazao je novinarima Grlić Radman.

Podsjetio je na mogućnost da se spominjanjem hrvatskog non-papera u kontekstu medijskih polemika oko neslužbenog dokumenta čije autorstvo odlučno odbacuju slovenske vlasti, a koji navodno teži podjeli BiH po etničkim linijama, možda i na njega želi baciti "sjenu" i hrvatsku inicijativu o potrebnim reformama u BiH učiniti nevjerodostojnom.

Uz općenite optužbe slovenske lijevo-liberalne oporbe na račun vlade Janeza Janše u vezi s "fantomskim" non paperom, proteklih su se dana čule i njene kritike da se Slovenija nije trebala približiti hrvatskoj inicijativi o promjenama izbornog zakona u BiH nego zastupati načelo BiH kao građanske države, s primjerenim izbornim zakonom, koji ne bi usitnjavao BiH. Takvom politikom navodno se udaljuje od velikih članica EU-a, a uz to s Hrvatskom još ima otvoreno granično pitanje.

Za medije u Sarajevu oko tog pitanja i fantomskog "Janšinog non papera" zadnji je tjedan dana izjave dalo više publicista, novinara, te bivši i sada djelujući političari, među ostalima i nekadašnji predsjednici Slovenije Milan Kučan i Danilo Tuerk. Oni su također s mnogo kritičkih reakcija govorili o navodnom non paperu koji pak Janša i njegova vlada negiraju, tvrdeći da je to afera kojom se potkopava vladu pred preuzimanje predsjedanja Vijećem EU-a, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close