Ustaški orijentiran

Slovenski ministar na udaru opozicije zbog Thompsonovog koncerta

Socijaldemokrati (SD) su najavili da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra jer zastupa "ideologiju mržnje" i jer je ministarstvo unutarnjih poslova navodno dozvolilo koncert Thompsona, koji se povezuje s hrvatskom radikalnom desnicom
Vijesti / Politika | 08. 06. 2020. u 18:51 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je u ponedjeljak da ga oporbena ljevica želi diskreditirati povezujući ga s neodržanim koncertom kontroverznog Marka Perkovića Thompsona u Mariboru.

Socijaldemokrati (SD) su najavili da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra jer zastupa "ideologiju mržnje" i jer je ministarstvo unutarnjih poslova navodno dozvolilo koncert Thompsona, koji se povezuje s hrvatskom radikalnom desnicom.

"To je politička igra oporbene ljevice kojom me žele oblatiti kao ličnost", kazao je Hojs novinarima.

On je član konzervativne Slovenske demokratske starnke (SDS) premijera Janeza Janše koju oporba smatra ekstremno desnom.

No, Hojs ističe da odbacuje sve totalitarne ideologije, bez obzira radilo se o ustaštvu, fašizmu, nacizmu ili komunizmu te tvrdi da nije "ustaški orijentiran" kako mu imputira opozicija.

Sporni Perkovićev koncert u Mariboru trebao se održati 2017. no zabranila ga je lokalna državna uprava. Pjevačev agent se žalio na odluku koju je upravni sud nedavno poništio, što je potvrdilo i ministarstvo unutarnjih poslova.

Za razliku od situacije od prije tri godine kad slučaj Thompson nije izazivao veću pozornost, ovaj je put stvar dobila nevjerojatno velike političke dimenzije, među ostalim zbog političke situacije u Sloveniji i prosvjeda protiv Janšine koalicijske vlade.

Nova predsjednica SD-a Tanja Fajon kazala je da je u interpelaciji protiv Hojsa slučaj Perković samo "vrh ledenjaka" u nizu njegovih pogrešnih stajališta i postupaka.

Koncertu Perkovića Thompsona su se ranije usprotivili predsjednici većine oporbenih političkih stranaka te troje bivših premijera Alenka Bratušek, Miro Cerar i Marjan Šarec.

Za zabraniu su i književnici slovenskog PEN-centra, udruge Srba u Sloveniji i neke nevladine organizacije, prenose slovenski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close