Kao pijan plota...

Slamka ujedinjenja: Stranke odustaju, Komšić ne  

Nije realan prijedlog SDP-a da se DF i ostale stranke praktično utope u SDP, te da preostaje dogovor o modelu zajedničkog nastupa.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2018. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon iznesenih zaključaka SDP-a mi ne smatramo da je kraj priče, jer želimo dogovoriti model zajedničkog nastupa na izborima, što je najmanje do čega trebamo doći'', rekao je za Nezavisne novine Dženan Đonglagić, potpredsjednik Demokratske fronte (DF), dan nakon što je SDP odbio prijedloge ove stranke, a koji su, između ostalog, podrazumijevali gašenje postojećih stranaka ljevice, brisanje grbova i simbola te formiranje potpuno nove stranke, s novim obilježjima.

Đonlagić kaže da je DF uputio pozive na sastanak SDP-u, Građanskom savezu (GS) i Našoj stranci (NS).

"Ako su naši prijedlozi nešto što se sada odbija, onda nikako ne smijemo propustiti priliku da dogovorimo model zajedničkog nastupa na izborima", rekao je Đonlagić.

Zaključio je kako nije realan prijedlog SDP-a da se DF i ostale stranke praktično utope u SDP, te da preostaje dogovor o modelu zajedničkog nastupa.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH neće učestvovati na sastanku stranaka ljevice, koji bi trebao da se održi danas u Sarajevu.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je donijelo odluku da o prijedlogu za gašenje SDP-a BiH ne želi čak ni razgovarati.

- Budući da je tema sastanka takozvani plan ujedinjenja, gdje je ključni element upravo to, domaćin sastanka je dan prije obaviješten da u tom razgovoru ne želimo učestvovati.

Naše opredjeljenje za fer saradnju, isključivo u interesu države i isključivo bez uvjetovanja, postoji i dalje i kao što je već navedeno, ako smo do sada pružali jednu ruku, sada pružamo obje.

Zbog ozbiljnosti situacije u državi, ali i ozbiljnosti procesa saradnje, mišljenja smo da predsjednici stranaka moraju učestvovati u svim razgovorima - saopćeno je danas iz SDP-a.

Na sastanku stranaka ljevice razgovarat će se o njihovom ujedinjenju i zajedničkom nastupu na oktobarskim izborima.



Iz GS-a su pozdravili prijedloge SDP-a i DF-a te ih pozvali na smirivanje nepotrebnih tenzija.

Naša stranka odlučila je da ne ide na sastanak.

Kopirati
Drag cursor here to close