Izbori

Slađan Bevanda kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mostara?

Najozbiljniji protukandidat kandidatu tijela HDZ-a i HNS-a trebao bi biti Zlatko Guzin kandidat grupe stranaka okupljenih oko SDA.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 22:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda najvjerojatniji je kandidat ove grupacije stranaka za gradonačelnika Mostara, koji se bira indirektno od izabranih vijećnika.

Kako doznajemo konačna odluka o nositelju liste te stranke, ujedno i glavnom kandidatu za gradonačelnika Mostara, još nije poznata. Prema informacijama, u petak će biti donesena konačna odluka, a u opticaju je pet kandidata.

Najozbiljniji protukandidat kandidatu tijela HDZ-a i HNS-a trebao bi biti Zlatko Guzin kandidat grupe stranaka okupljenih oko SDA.

Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) je odlučilo kako će se lokalni izbori u Mostaru, prvi nakon 12 godina, održati 20. prosinca, odvojeno od lokalnih izbora u zemlji koji su ranije zakazani za 15. studenog.

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste a izabrani će potom će odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Posljednji su put izbori u Mostaru održani 2008. Dvije godine kasnije ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna pravila za taj grad ocijenivši kako ona u praksi znače nejednaku vrijednost glasova građana koji su birali fiksni broj vijećnika iz određenih gradskih područja, bez obzira na broj ljudi koji u njima žive.

Nakon toga je trebalo punih deset godina da bi se vladajuća hrvatska i bošnjačka stranka dogovorile o novim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close