Prijedlog zakona

Dopunska prava branitelja pred skupštinom HNŽ-a

Na sjednici Skupštine HNŽ-a Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja
Vijesti / Politika | 10. 07. 2018. u 11:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja je počela u utorak u Mostaru, zastupnici bi se trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u.

Od trinaest točaka proširenog dnevnog reda sjednice Skupštine, po zahtjevu Vlade FBiH, bit će povučena točka o prostornom planu HNŽ-a zbog davanja suglasnosti Ministarstva za prostorno uređenje FBiH, rečeno je uoči sjednice.

''Ono što je najbitnije kada je u pitanju Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u, jest da je ovaj zakon usklađen sa svim zakonima koji su doneseni na federalnoj razini od 2006. godine, te da se ovim zakonom usklađuju obveze županije prema toj kategoriji'', kazao je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Kako je pojasnio, ovim zakonom je preciznije definirano stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije, a tiče se stanova u vlasništvu županije i jedinica lokalne samouprave koje koriste te kategorije.

Ocijenio je kako je predviđeno da se realizacijom dopunskih prava branitelja, proračun HNŽ-a u 2019. za tu kategoriju poveća na 2,5 milijuna maraka.  

Što se tiče djece poginulih, odnosno demobiliziranih branitelja, novi zakon daje prednost prilikom zapošljavanja djeci poginulih branitelja u smislu da ta prava imaju do rješavanja prvog posla u svojoj struci, neovisno od godina života kako je to ranije bilo predviđeno, kazao je Špago.

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-u Oliver Soldo od novog zakona očekuje realnu osnovu za ostvarivanje prava branitelja.

''Ono na što smo se posebno bazirali na ovom zakonu, jest poboljšanje života branitelja i prilagođavanje novim uvjetima života'', kazao je Soldo, dodajući kako novi zakon predviđa zapošljavanje razvojačenih branitelja, kao i pojačanu zdravstvenu zaštitu u smislu preventivnih pregleda i banjskog liječenja.

Komentirajući prijedlog spomenutog zakona, zastupnik Aner Žuljević (SDP) kazao je da je ovo izborna godina i da se svake izborne godine manipulira braniteljima.

''Svake se godine manipulira braniteljima i odgovarajućim zakonskim rješenjima koja iz sebe nemaju financijske matematike, ili bilo koje garancije da će ta prava, koja su definirana u zakonu, biti njima isporučena'', kazao je Žuljević.

Ostale točke dnevnog reda odnose se na izmjene i dopune postojećih zakona radi otklanjanja određenih problema u njihovoj primjeni i poboljšanju određenih rješenja.

Tako se primjerice, Prijedlogom zakonom o izmjeni i dopuni Zakona o sudskim taksama s tarifama, predviđa smanjenje svih nadoknada koje su potrebne za otvaranje, registraciju tvrtki za 50 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close