Sjednica u Tomislavgradu

Skupština HBŽ-a nije usuglasila mandatara Vlade

Oko tog prijedloga nisu jedinstveni unutar najače hrvatske političke stranke (HDZ BiH) koja u Skupštini ima osam zastupnika dok koalicijski partneri (SNSD i SDA) čekaju dogovor kako na razini Županije tako i na visokoj stranačkoj osnovi.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2019. u 19:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) na sjednici u petak u Tomislavgradu nije razmatrala imenovanje mandatara županijske Vlade.

Inicijativu za izmjenu dnevnog reda sjednice Skupštine uputili su zastupnici Hrvatske nezavisne liste (HNL) i Županijske neovisne liste, predlažući da se kao posebna točka na sjednici uvrsti Informacija o (ne)imenovanju kandidata za predsjednika Vlade u imenu Ivana Vukadina, sadašnjeg načelnika Tomislavgrada, kojeg je na jednoj od zadnjih sjednica predložio Klub hrvatskih zastupnika.

Oko tog prijedloga nisu jedinstveni unutar najače hrvatske političke stranke (HDZ BiH) koja u Skupštini ima osam zastupnika dok koalicijski partneri (SNSD i SDA) čekaju dogovor kako na razini Županije tako i na visokoj stranačkoj osnovi.

Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Robert Bagarić (HDZ BiH) istaknuo je da njihov prijedlog oko mandatara Vlade i dalje stoji i da će se to pitanje riješiti u roku od deset dana.

Zastupnik Josip Perić (HNL) razlog zašto na današnjoj sjednici nije bio prijedlog o mandataru Vlade vidi u sukobu unutar HDZ-a BiH odnosno između Livna i Tomislavgrada.

"Ova stranka neće podržati nikakvu opciju koja svoju vladavinu zasniva na sukobu između ova dva grada, i u tome neće sudjelovati", kazao je Perić.

Pitanje o razlogu neizbora mandatara županijske Vlade, prema mišljenju Jasenka Tufekčića (SDA), treba uputiti HDZ-u BiH.

"U ovom trenutku mi smo taoci jedne politike unutar podijeljenosti najjače hrvatske političke stranke i dok ne bude pravog dogovora unutar njih smatram da neće biti ni imena za kandidata mandatara Vlade", kazao je Tufekčić.

Zamjenica predsjedatelja Skupštine Dragana Damjanović (SNSD) kazala je kako njihova stranka nije službeno dobila poziv za formiranje parlamentarne većine u formiranju vlasti tako da je i izbor mandatara vlade vezan za isto.

Predsjednik županijske Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) istaknuo je kako je HDZ BiH dao dva imena iz svojih redova za mandatara nove županijske Vlade - Ivana Vukadina i Ivana Jozića.

"Bošnjački i srpski zastupnici u Skupštini ne žele kazati tko je njihov kandidat i oni čekaju da to kaže HDZ BiH. Klub Hrvata je s 13 glasova kao kandidata za mandatara vlade predložio Ivana Vukadina iz Tomislavgrada. Klub druga dva naroda još ne žele javno kazati da li je on njihov kandidat budući da čekaju službeni dogovor unutar najjače političke hrvatske stranke. Moja je dužnost kao predsjedatelja Skupštine izvršiti konzultacije sa zamjenicima i temeljem toga donijeti odluku tko je mandatar Vlade u ovoj županiji. Bez tih konsultacija ja sam ne mogu donijeti odluku", kazao je Ćosić.

Zastupnici HNL-a nisu podržali uvrštenje u dnevni red sjednice Izvješće revizije o financijskom poslovanju HBŽ-a dok je oko Šumsko-gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres donesen zaključak da se prema navedenom društvu uputi zahtjev za dostavu izvješća o poslovanju za protekle tri godine, na osnovu čega bi do kraja kalendarske godine bila održana tematska sjednica.

Povod za sazivanje tematske sjednice je nedavno održana konferencija za novinare ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Ivice Brešića koji je upozorio na zabrinjavajuće podatke o trenutnom stanju u navedenom društvu.

Zastupnici su nakon duge rasprave usvojili dnevni red, na kojemu se razmatralo Izvješće o izvršenju Proračuna HBŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine.

Po riječima ministra financija HBŽ-a Stipana Šarca, ukupno ostvareni konsolidirani prihodi i primici financiranja na dan 30. lipnja 2019. iznose 35.707.755 maraka što je 6,19 poasto ili u apsolutnom iznosu 2.081.651 maraka više u odnosu na isto izvještajno razdoblje prethodne godine.

"U odnosu na Plan Proračuna za 2019. godinu ostvareni prihod i primici za prvo polugodište ove godine iznosi 43,63 posto. Ukoliko se prihodi i primici u drugom polugodištu nastave ostvarivati ovom dinamikom ukupan index izvršenja prihoda i primitaka na kraju 2019. iznosio bi 87,26 posto", kazao je Šarac.

Izvješće urađeno na bazi podataka iz glavne knjige riznice u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. pokazuje da je ostvaren pozitivan financijski rezultat - suficit, odnosno ukupni prihodi, primici i financiranje veći su od ukupnih rashoda izdataka za 5.690.430 maraka.

Ministar Šarac taj suficit objašnjava dobrim planiranjem s jedne strane i nažalost kašnjenje u realizaciji određenih programa i projekata u kapitalne investicije zbog znanih problema u toj županiji.

Na sjednici su zastupnici primili k znanju i usvojili Odluku na dokument Okvirnog proračuna Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a za razdoblje 2020. - 2022.godina.

Također su izabrani izaslanici iz županijske Skupštine u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedatelj Skupštine je kazao kako je Središnje izborno povjerenstvo dostavilo akt kojim se o prestanku mandata u Skupstini HBŽ-a i Domu naroda Parlamenta FBiH Dušku Radunu, a dodjeljuje se Aleksandru Štrbcu iz Drvara.

Novi zastupnik u Skupštini Aleksandar Štrbac položio je prisegu nakon čega je provedena procedura i dostavljen SIP-u ovjerena kandidacijska lista za izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close