Puno ga se pita

Škoro za treći entitet

Po Škorinim riječima, izvor neravnopravnosti Hrvata u BiH je u Daytonskom sporazumu kojim im je oduzeto konstitutivno pravo.
Vijesti / Politika | 29. 06. 2020. u 13:24 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u intervju za portral Dnevnik kako se zauzima za uspostavu hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini kako bi taj narod postao jednakopravan, te je kritizirao odnos dosadašnjih vlasti u Zagrebu prema sunarodnjacima.

"Mi se ne zadovoljavamo pukim konstatacijama o jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, što slušamo već godinama, a niti su jednakopravni niti konstitutivni. Pravo i jedino rješenje koje bi zadovoljilo ta načela jeste federalna jedinica hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH", reao je Škoro.

Pojasnio je da bi takvo rješenje bilo najbolje za Bosnu i Hercegovinu, te same Hrvate čime ih se ne bi 'guralo u zagrljaj Milorada Dodika, koji uopće ne krije svoje separatističke ambicije'. Pri tome je pozdravio Rezolucije Europskog parlamenta koje su poduprle federalizaciju Bosne i Hercegovine, no na čemu Zagreb ipak nije inzistirao.

Naveo je kako su predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović pokazali nezainteresiranost te su radili protiv interesa Hrvata u BiH 'na kursu bošnjačke politike, koja je činila sve da marginalizira hrvatsku sastavnicu države triju naroda', dok je za HDZ-ovu Kolinda Grabar-Kitarović istaknuo kako je sve ostalo na 'formalnoj potpori i nezamjeranju u odnosu na strane centre moći'.

Po Škorinim riječima, izvor neravnopravnosti Hrvata u BiH je u Daytonskom sporazumu kojim im je oduzeto konstitutivno pravo.

Kopirati
Drag cursor here to close