Jurovicki bez dlake na jeziku

Skandal u Kanadi: Komšića isprovocirao govor Mostarca u iseljeništvu

Željko Komšić, hrvatski član predsjedništva BiH, tijekom posjete Kanadi bio je sudionik skandala koji se dogodio u Torontu na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana neovisnosti BiH.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2020. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Prije početka svečane Akademije u Torontu

Željko Komšić, hrvatski član predsjedništva BiH, tijekom posjete Kanadi bio je sudionik skandala koji se dogodio u Torontu na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana neovisnosti BiH.

Na ovome događaju koje su organizirale bh. organizacije iz Kanade, Komšić je prema pisanju portala Progledajmo.com i tvrdnjama iseljenika i gospodarstvenika Davorina Jurovickog, vrijeđao ovog predstavnika kanadskih Hrvata i njegov tim gospodarstvenika, znanstvenika i ostalih uglednih kanadskih stručnjaka naših korijena.

Do vrijeđanja je došlo nakon govora Jurovickog koji je u svome obraćanju s govornice iskazao razočaranost iseljeništva s, kako navodi, tkz. građanskom opcijom koju Komšić zastupa.

''Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koja je 'bratska' stranka sa HDZ i SNSD. Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (SDP, Naša stranka) još više udaljili BiH od Vaše građanske'', rekao je Jurovicki.

Jurovicki se nije na ovome zaustavio.

''Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat  političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Po mom sudu Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. stoljeće'', bio je oštar u svome govoru Jurovicki koji je inače porijeklom iz Mostara.

''Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu cijele BiH jer nije korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Šta namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u Bosni i Hercegovini kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u ovom svom trećem mandatu?'', upitao je člana Predsjedništva BiH nakon toga je uslijedila i reakcija Željka Komšića.

Kako piše portal Progledajmo.com tada je, za stolom gdje je sjedio, Komšić počeo vrijeđati Jurovickog,  ''udarajući na obitelj, vrijeđajući porijeklo supruge i ostale gadosti koje ne priliče funkciji koju obnaša''.

Portal dalje piše kako su nakon toga hrvatski i srpski iseljenici počeli napuštati dvoranu, nakon čega je dvoranu napustio i Željko Komšić uz pratnju osiguranja, a program je odmah nakon toga prekinut.

''Na Akademiju su bili pozvani gradonačelnici tri kanadska grada i članovi parlamenta koji, po onome što se ovdje događalo i što su mogli vidjeti, na svu sreći nisu došli'', navodi portal.

Pored Željka Komšića ovoj svečanoj Akademiji su prisustvovali i gosti iz bh. diplomacije –Sven Alkalaj, veleposlanik BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši veleposlanik BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici hrvatske i srpske dijaspore, predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i predstavnici vjerskih zajednica Toronta.

Hrvatski član predsjedništva sjedio je za stolom sa Svenom Alkalajem, veleposlanikom BiH pri UN-u, Harisom Hrlom, bivšim veleposlanikom BiH u SAD-u i bivšim savjetnikom u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftijom Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćemanom, predstavnikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Jurovicki se skupu, kako navodi portal, obraćao ispred mnogobrojnog hrvatskog iseljeništva u Torontu i regiji.

Jurovicki

Davorin Jurovicki  je najavio kako će uskoro objaviti i video snimku svoga govora i reakcije koju je izvazvao kod Željka Komšića nakon njogovog govora na Akademiji u Torontu.

Kopirati
Drag cursor here to close