Čak i prije Dnevnog reda

Sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta zbog (ne)konstitutivnosti Srba

Vijesti / Politika | 27. 09. 2017. u 15:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prekinuta je i prije usvajanja dnevnog reda.

Naime, potpredsjednica županijske Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić predložila je dopunu dnevnog reda amandmanima na Ustav HNŽ-a kojima bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan u tom najznačajnijem pravnom dokumentu Županije.

Uslijedila je žustra rasprava, niz stanki, a zatim i prekid sjednice prije glasovanja o dnevnom redu.

U izjavi za novinare dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) izjavio je kako predložena dopuna dnevnog reda nije bila u skladu s procedurama Poslovnika o redu Skupštine koje, kada je u pitanju usvajanje amandmana na Ustav HNŽ-a, propisuju da se moraju prikupiti određena mišljenja, prije svega mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva, kao i mišljenje Vlade HNŽ-a.

''Držimo da je legitimnost svake ideje opravdana, da svaki zastupnik u ovoj Skupštini ima pravo predlagati, ali isto tako, kada akte stavljamo na dnevni red Skupštine, mora se poštivati procedura'', dodao je Martinović.

Na pitanje novinara je li Klub hrvatskih zastupnika glavna prepreka "ulasku" srpskog naroda u Ustav HNŽ-a, Martinović je odgovorio kako je to "paušalna ocjena".

''Klub Hrvata nije brana konstitutivnost niti jednog naroda. Mi cijenimo da je to važno pitanje. Konstitutivnost je nešto oko čega moramo postići trajni i nedvosmislen odgovor. Mi se zalažemo za stvarnu i realnu konstitutivnost Srba, Hrvata i Bošnjaka'', rekao je Martinović.

Predlagačica amandmana Vesna Saradžić podsjetila je da su ti amandmani u proceduri već više od godinu i pol te da je Vlada HNŽ-a imala sasvim dovoljno vremena da se očituje.

''Do sada nismo dobila nikakvu povratnu informaciju od Vlade HNŽ-a i jedino što je preostalo je da tražim dopunu dnevnog reda. Ako je stvar samo tehničke prirode, čemu ovoliko protivljenje amandmanima?'', dodala je Saradžić.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako će se sjednica nastaviti u ponedjeljak, 2. listopada.

''Sjednica će nastaviti gdje smo stali, a to je izjašnjavanje o dopuni dnevnog reda. Ovim ništa ne gubimo, samo dajemo još tri dana onima koji nisu bili spremni dignuti ruku za uvrštavanje amandmana na dnevni red da malo razmisle'', rekao je predsjednik Špago, podsjetivši kako amandmani ne mogu proći bez podrške Kluba Hrvata s obzirom da je za izmjene Ustava HNŽ-a potrebna dvotrećinska podrška skupštinskih zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close