Član Predsjedništva BiH u Ljubljani

Sjašite nam s vrata: Komšić optužio susjede

Komšić je u glavnom gradu Slovenije održao predavanje na temu ''Proces EU i NATO integracija u BiH''.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2019. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je predavanje u Ljubljani na temu ''Proces EU i NATO integracija u BiH''.

''Teme koje izgledaju kao klasično vanjsko-političko pitanje za jednu zemlju, ali kroz te teme pružaju mnoge stvari. Riječ je od društvenim procesima koji se događaju u BiH. Riječ je o multilaterlanim procesima u EU koji imaju svoje utjecaje na BiH. Kada se radi o NATO perspektivi BiH, treba započeti s kratkim podsjećanjem što je EU i kako je nastala. Molim vas da se vratimo u vrijeme kada se rađala ideja o ujedinjenoj Europi koja je potekla od Churchilla'', kazao je Komšić, prenosi N1.

BiH slučaj

''EU je osnovana potpisivanjem sporazuma u Maastrihtu čime je EU postala zajednica. Prvobitno je bilo tu šest zemalja, a taj broj je kasnije rastao. Politički kriteriji, podsjećanja radi, tiču se i odnose na nekoliko elemenata. Ekonomski kriteriji se tiču funkcionalnog i tržišnog gospodarstva u zemlji koja želi biti član EU i mora biti dovoljno kapacitiran da se nosi s konkurencijskim izazovima tržišta EU. Administracijski kriteriji kažu da mora postojati takva sposobnost zemlje da može biti prihvatiti sve što nosi EU'', dodao je u uvodu predavanja Komšić.

''Za zemlje Zapadnog Balkana ovi kriteriji su nešto modificirani. Politički kriteriji su ostali isti, ali je ekonomski kriterij modificiran. Sasvim je jasno zašto je Johaness Hahn kazao da BiH s Daytonskim političkim modelom ne može postati kandidatom za EU jer odudara od suštine'', istaknuo je Komšić.

Još je istaknuo da je u EU zasnovana na zaštiti građanskih prava kao pojedinaca.

''Treba napomenuti da je EU temeljena na zaštiti građanskih prava nas kao pojedinaca, a ne na zaštiti prava kolektiviteta kao što se to pokušava prezentirati. Ja ne želim, vodeći računa o mjestu gdje se nalazim kao i o poziciji i funkciji, spominjati intervencije susjednih zemalja. Neki dužnosnici su išli tako daleko da su željeli proglasiti cijelu situaciju u BiH i nazvali državu 'slučajem'. Ne može BiH biti slučaj''.

 U BiH narodi nisu neprijatelji jedni drugima

''BiH će uvijek opstati, uvijek je imala snage i mudrosti. U BiH narodi nisu neprijatelji jedni drugima. Rat nam je došao od susjeda, vođen od strane naših susjeda. Ne možete ništa BiH. Rekao sam, sjašite nam s vrata, možete se i drugačije reći, molim vas prestanite nam pomagati'', naveo je član Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da vladavina prava podrazumijeva sustav koji će se efikasno boriti protiv korupcije i kriminala.

''Vladavina prava znači da ovdje mora postojati sustav koji će se efikasno boriti protiv korupcije i kriminala, što u BiH trenutno nedostaje. Postoji mnogo političkih struktura u BiH koji jedan od temeljnih principa EU kao što je vladavina prava žele zapostaviti da bi zadržali svoju poziciju i svoju moć'', javlja N1.

''Tko je promicatelj europskih vrijednosti? Tko što želi? Koji su motivi da se političari opredjeljuju za EU? To su posebna pitanja. Ima onih koji zaista žele u EU, ima onih koji EU žele da bi zadržali poslove misleći da će se EU pristati kockati s vlastitim principima na kojima se zasniva'', dodao je Komšić.

Komšićev odgovor da su ga izabrali Bošnjaci: Dobro, što nisu glasali za Čovića?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održava predavanje u Ljubljani na temu "Proces EU i NATO integracija u BiH". Kako je kazao, "treći entitet ne bi bio sreća za Hrvate".

"Ja mislim da taj treći entitet uopšte ne bi bio sreća za Hrvate. Postoji li ikakva garancija da bi svi Hrvati mogli da stanu u taj entitet? Kao što ni sad entiteti nisu sreća za narode u BiH. Ne možete reći da je RS sreća za srpski narod. Znate koliko mojih komšija Srba iz Sarajeva nema više u svom Sarajevu, mojih prijatelja. Je li tom srpskom narodu Republika Srpska donijela dobro kao entitet? Ja mislim da nije, ali oni kažu da jeste. Ok, neka bude.

Toliko je mrtvih glava palo da bi mi imali dva entiteta i distrikt. Je li mislite da se u BiH sada mogu crtati nove granice bez mrtvih glava? Je li vrijedi mrtva glava bilo kakve granice u BiH? Šta je moje, šta je tvoje? Da li bi svi Hrvati mogli da stanu u taj entitet, koliko bi bilo Hrvata u tom entitetu, šta je s ostatkom naroda, gdje će oni, da napuštaju svoje domove, da sele gdje? Zašto bih išao iz svog Sarajeva, ja sam tamo rođen, neću nigdje da idem. Prevruće mi na jugu, zaista mi vruće, ne volim kad se znojim, lijepo mi je u Sarajevu, što mi uzimate Sarajevo, kakav entitet? Zašto cijela BiH ne bi bila naša?

Otkud nekom pravo da mi uzme i Mostar i Banjaluku? Ja Banjaluku doživljavam kao svoj grad. Zašto Mostar ne bi bio moj grad, zapadni Mostar, bez obzira što mi kažu da sam tamo nepoželjan? To je moj grad, ti ljudi su moji, kao što su ovi u Banjaluci moji, kao što su ovi u Sarajevu moji. Svi gledaju kako da dođu ovdje kod vas, ili u Njemačku, Austriju... Uzmite srednju Bosnu, kuda će proći ta linija? To nas vodi u nesreću. Zašto me tjeraš iz mog grada?", kazao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close