Svečana sjednica Skupštine ŽZH

Široki Brijeg: Svečano obilježen Dan ŽZH i Dan HZ Herceg-Bosne

Na obilježavanju Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne u Širokom Brijegu je istaknuto kako je Herceg-Bosna bila izraz i težnja hrvatskog naroda u BiH za ravnopravnošću.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2018. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava te svečanom sjednicom Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, u srijedu je u Širokom Brijegu obilježen Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

U spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima vijence su položila izaslanstva ŽZH-a i Hrvatskog narodnog sabora, nakon čega je u kinu Borak održana svečana sjednica Skupštine ŽZH.

Foto: Bljesak.info / Svečano obilježen Dan ŽZH i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

HZHB bio je okvir zaštite i prostora i naroda

Nazočnima su se obratili predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić te predsjednik Udruge Hrvatska zajednica Herceg-Bosna Vladimir Šoljić.

Bljesak.info / Zdenko Ćosić

''Ako bismo se vratili u ondašnji politički i društveni kontekst mogli bismo povući paralelu s današnjim političkom stanjem u BiH. Onda smo imali jednu nacionalističku i imperijalističku politiku iz Beograda koja je svoj fokus stavila na BiH s namjerom da je pokori i priključi toj krnjoj Jugoslaviji. Mi smo se tada suprotstavili tomu. Kada su osnovane nacionalne institucije unutar BiH - početkom 1991. Srpska republika BiH kako su je zvali te Nacionalno vijeće za obranu muslimankog naroda i onda smo vidjeli da nemamo drugog izlaza. S obzirom na zahuktalu agresiju na Hrvatsku na incidente koji su se događli u BIH, osnovali smo Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kao jedan okvir zaštite i prostora i naroda'', izjavio je za Bljesak.info Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Slične poruke s govornice su uputili Šoljić i Mišetić te je istaknuto kako je Herceg-Bosna bila izraz i težnja hrvatskog naroda u BiH za ravnopravnošću.

Nakon svečane sjednice Skupštine ŽZH u hotelu Park je održan domjenak.

Što se slavi 18. studenog?

Podsjećamo, Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Županije Zapadnohercegovačke obilježava se 18. studenog. Upravo je tog datuma 1991. godine utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH. 

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993. godine, slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Foto: Bljesak.info / Svečano obilježen Dan ŽZH i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Što se tiče Županije Zapadnohercegovačke, ona je utemeljena 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište) i općine Grude, Ljubuški i Posušje. Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz ŽZH protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv). 

Također, 18. studenog obilježava se i Dan Općine Grude.

Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

''Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je jamac opstojnosti hrvatskog naroda, a danas je nedosanjani san'', izjavio je za Bljesak.info prilikom Dana ŽZH i Dana HZ Herceg-Bosne u Širokom Brijegu Mario Karamatić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i  čelnik HSS-a.

''Ja se iskreno nadam u skoro vrijeme da će ovo biti Dan državnosti i da ćemo vratiti Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu dominantno, jer sve što smo potpisali u Washingtonu i Daytonu o pravljenju Federacije su bile obmane'', rekao je Karamatić i dodao kako su Hrvati ''prevareni i izdani''.

Kaže kako je vrijeme ''da se počnemo vraćati na početne pozicije.''

Foto: Bljesak.info / Mario Karamatić

''To je kao loš brak - ako ne ide najbolje je da svatko ide svojim putem i onda se može funkcionirati, a zajednička djeca ovog braka, tzv. instutcije BiH, ako mogu funkcionirati u dva entiteta, ne vidim razloga zašto ne mogu tako i nastaviti'', kaže Karamatić.

Dodaje kako su svi oni koji su se borili za BiH ovu državu zamišljali drugačije u odnosu na to kakva je ona danas.

''Mi smo se svi borili za BiH, ali svi smo je malo drugačije zamišljali. Mi koji smo se borili u HVO-u željeli smo BiH kao državu jednakopravnih naroda, oni iz  Vojske RS željeli su srpsku BiH, a oni iz takozvane Amije BiH željeli su islamističku BiH. Na kraju nitko nije dobio sto je želio, pa je vrijeme da se raziđemo ili da sjednemo i napravimo državu po mjeri svih nas'', kategoričan je Karamatić.

Kopirati
Drag cursor here to close