Intervencija

SIP predložio izmjene Izbornog zakona BiH

SIP je na 50. sjednici donio Zaključak o usvajanju Nacrta Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2021. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / 50. sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 50. sjednici donijelo Zaključak o usvajanju Nacrta Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nacrt Inicijative uputit će se Venecijanskoj komisiji i GRECO-u putem Vijeća Europe i OSCE/ODIHR-u s molbom za dostavu mišljenja a bit će objavljen i na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. 

Inicijativa predviđa uvođenje nekih novih pojmova poput preuranjene kampanje, zloupotrebe javnih sredstava u takozvanoj dužnosničkoj kampanji, govora mržnje, ranog glasanja, izvanrednih izbora, izvanrednih okolnosti i izborne tehnologije.

Ponuđena su i rješenja za bolje definiranje mandata, kompenzacijskih mandata, izvršne funkcije, kao i rješenja za istovremeno obnašanje izvršne funkcije, financiranja izbora u slučaju neusvajanja budžeta te su prezentirani modeli formiranja biračkih odbora i uvođenje normi za sprečavanje trgovine mjestima u biračkim odborima.

Obvezna elektronska registracija

Propisana je i obvezna elektronska registracija za glasanje izvan BiH uz obavezu dostavljanja valjanih dokaza o identitetu i boravištu izvan BiH, uvedena je i obveza elektronske prijave političkih subjekata za ovjeru na izborima, kao i obveza obavještavanja javnosti u postupcima u vezi s prigovorima i žalbama.

Također, propisana je mogućnost izricanja najstrožih sankcija političkim subjektima koji opstruiraju izborni proces na bilo koji način.

SIP je predložio i rješenja kojima bi se broj preferencija na kandidatskom popisu političkog subjekta ograničio na maksimalno tri preferencije.

Takvim rješenjima, kažu iz SIP-a, smanjila bi se veličina glasačkog listića što bi u slučaju eventualnog uvođenja skeniranja glasačkog listića olakšalo tehnički taj posao, a povećala bi se brzina utvrđivanja rezultata te troškovi tiskanja listića.

U ponuđenim amandmanima, izabranom organu vlasti, odnosno nositelju javne funkcije izričito bi bilo zabranjeno korištenja javnih resursa u bilo koju vrstu izborne kampanje ili osobnu promociju ili promociju političkog subjekta.

U cilju unapređenja preporuka OSCE-a ugrađena je i definicija govora mržnje i proširen vremenski okvir u kojem takav govor zabranjen, a zbog sve većeg utjecaja društvenih mreža uvedene su odredbe za preuranjenu kampanju.

Preispitivanje broja mandata 

Također, riješeno je pitanje obveznog preispitivanja broja mandata iz svake izborne jedinice svake četiri godine od državnog i entitetskih parlamenata te alternativnog rješenja kojim se daje ovlast SIP-u da to pitanje regulira posebnom odlukom u slučaju da državni i entitetski parlamenti ne ispune tu obvezu.

Predloženi su i povećani iznosi novčanih sankcija u krivičnim odredbama zakona, a u Izborni zakon po prvi put bi se uveo institut izvanrednih izbora, ali samo u slučajevima kada i ako to Ustav dozvoljava i omogućava.

Kako je pojasnio predsjednik SIP-a Željko Bakalar, ta institucija nije tretirala rješenja koja podrazumijevaju izmjene Ustava BiH jer oko toga mora postojati politički dogovor i one se tiču dijelova Zakona koji trebaju predvidjeti implementaciju presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

Podsjetio je na važnost uvođenja novih tehnologija u izborni proces i to već dugo zagovaraju što je publicirano u knjizi člana SIP-a Suada Arnautovića 2017. godine, a urađen je i projekt koji predviđa poboljšanje integriteta i transparentnosti izbornog procesa.

Taj materijal dostavljen je Parlamentarnoj skupštini BiH, ali on još nije razmatran iako je financiran sredstvima poreznih obveznika građana Evropske unije i iako će uvođenje tih tehnologija zavisiti od parlamentaraca.

Interresorne radna grupa bez suglasnosti 

Bakalar je naglasio kako su izmjene izbornog zakonodavstva jedna od najaktualnijih tema u 2021. godini, a SIP je svjestan političke klime i nepostojanja usuglašenog stava o sudjelovanju predstavnika SIP-a u radu Interresorne radne grupe i pored potrebe za tim koju je iskazala međunarodna zajednica.

Budući da unutar Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona nema suglasnosti oko sudjelovanja članova SIP-a u tom tijelu predloženo je sudjelovanje stručnjaka iz SIP-a, ali Bakalar je pojasnio kako su upravo članovi SIP-a prije svega stručnjaci koji donose odluke u toj instituciji.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva organe za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, akademsku zajednicu, stručnjake u oblasti izbornog prava, predstavnike nevladinog sektora i druge pojedince i organizacije da svoje sugestije, primjedbe i prijedloge u vezi s usvojenim nacrtom Inicijative dostave Središnjem izbornom povjerenstvu BiH elektroničkom poštom na e-mail adresu [email protected] najkasnije do 28.lipnja 2021.godine do 15:00 sati.

Nakon razmatranja dostavljenih prijedloga, sugestija i primjedbi Središnje izborno povjerenstvo BiH će utvrditi konačan tekst Inicijative sukladno nadležnostima iz članka 2.9 stavak (1) točka 16) Izbornog zakona BiH i isti dostaviti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close