Zaštita osobnih podataka

SIP-u zabranjena objava Izvoda iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje van BiH

Iz SIP-a navode da nisu objavili osobne podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasovanje van BiH, već je objavljen Izvod iz CBS-a za glasovanje van BiH i to sa cilјem osiguranja točnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2020. u 16:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Birački popis

Središnje izborno povjerenstvo danas je zaprimilo rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH kojim je Komisiji zabranjeno da na svojoj web stranici www.izbori.ba objavlјuje osobne podatke birača upisanih u Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje van BiH, te naloženo uklanjanje nevedenih podataka sa internet stranice.

Iz SIP-a navode da nisu objavili osobne podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasovanje van BiH, već je objavljen Izvod iz CBS-a za glasovanje van BiH i to sa cilјem osiguranja točnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Središnjeg biračkog popisa.

Ističu da su u skladu sa Izbornim zakonom BiH Središnji birački popis i izvodi iz Središnjeg biračkog popisa javni, a pravo uvida u CBS se ostvaruje u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Također, napominju da je od 18. srpnja do 17. kolovoza 2020. sa cilјem osiguranja točnosti Središnjeg biračkog popisa vršeno izlaganje privremenih biračkih popisa za glasanje u Bosni i Hercegovini, i iste su općinske/gradske izborne komisije u skladu sa Pravilnikom o upotrebi i izradi izvoda iz Središnjeg biračkog popisa izlagale na internet stranicama i oglasnim pločama općine/grada, te na druge pogodne načine. I tada izloženi i objavlјeni privremeni birački popisi nisu sadržavali ništa manje podataka o biraču.

Nadalje, naglašavaju da je primarni alat za postizanje točnosti Središnjeg biračkog popisa omogućavanje javnosti da ostvari uvid u Središnji birački popis a i izvode iz CBS-a, što je propisano i Izbornim zakonom BiH: "Objavlјivanje podataka iz Središnjeg biračkog popisa i stavlјanje sadržaja na uvid javnosti vrši se vodeći računa o principima zaštite osobnih podataka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka".

Tvrde da, iako je predmetnim rješenjem Središnjeg biračkog popisa BiH onemogućena u vršenju nadležnosti utvrđenih zakonom, a to je osiguravanje točnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Središnjeg biračkog popisa, SIP je dužan postupiti u skladu sa navedenim rješenjem i Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje van BiH je uklonjen sa službene web stranice.

''Obavještavamo javnost da ćemo sa cilјem zaštite svojih zakonom utvređenih nadležnosti, osiguranje točnosti, ažurnosti i ukupnog intergriteta CBS-a, te sa cilјem sprječavanja svih zloupotreba u izbornom procesu, povodom ovog pitanja zatražiti sudsku zaštitu'', općeno je iz SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close