Ignoriraju ih

SIP prijeti kaznenim prijavama zbog toplomjera, dezinfekcije...

Po tumačenju SIP-a, zaštitnu opremu treba da nabave lokalne zajednice o svom trošku, dok iz lokalnih zajednica poručuju da oni nemaju novca u proračunu.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije Bosne i Hercegovine, entiteta i većine lokalnih zajednica ignorirale su dopis Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH u vezi s potrebom nabavke zaštitne opreme potrebne za provođenje izbora, zbog čega su iz SIP-a zaprijetili podnošenjem kaznenih prijava i cijelu situaciju doveli do apsurda.

Po tumačenju SIP-a, zaštitnu opremu treba da nabave lokalne zajednice o svom trošku, dok iz lokalnih zajednica poručuju da oni nemaju novca u proračunu.

Narušen i autoritet i kredibilitet

Hoće li se uopće nabavljati ova oprema, s obzirom na činjenicu da ni u regiji nije bilo nabavki opreme koju propisuje SIP, poput beskontaktnih toplomjera, skafandera itd., još se, na pragu lokalnih izbora, ne zna. Jedan od problema je i da ističe vrijeme i da, recimo, velike lokalne zajednice moraju da raspišu tender da bi uopće realizirale ovu nabavku, i to za manje od dva mjeseca, a već sada je jasno da je ovo teško izvodljivo.

"SIP ima narušen i autoritet i kredibilitet. Izmišljanjem naredbi i instrukcija, pa i te za održavanje izbora u uvjetima pandemije, narušavaju svoj kredibilitet i kao da su došli iz drugog svijeta pa ne znaju u kakvim okolnostima živimo. Tri člana SIP-a nemaju nikakvog iskustva u provođenju izbora i to je fakt", rekla je za "Nezavisne" Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkog domu Parlamenta BiH.

Inače, na posljednjoj sjednici SIP-a bilo je riječi o tome da institucije BiH, entiteta i ogromna većina lokalnih zajednica ignoriraju dopis koji su im uputili, a u kojem ih obavještavaju da su u obavezi da nabave zaštitnu opremu za dan izbora kako bi se spriječilo širenje virusa. Na dopis SIP-a koji je poslan svim institucijama i lokalnim zajednicama u BiH, odgovor je stigao sa samo 19 adresa, a u njima se uglavnom navodi da općine nemaju novac za nabavku zaštitne opreme, jer ga nisu planirale proračunima Ipak, pet općina je odgovorilo da će nabaviti zaštitnu opremu.

Kaznene prijave

"Mislim da je sazrelo vrijeme da u nekom nacrtu stvorimo neku osnovu za podnošenje kaznenih prijava za one koji ne budu poduzeli mjere iz njihove nadležnosti za zaštitu zdravlja i života ljudi na izborni dan", rekao je za "Nezavisne" Suad Arnautović, član CIK-a.

Ova najava SIP-a o podnošenju krivičnih prijava, kaže Snježana Novaković Bursać, da nije žalosna, bila bi smiješna, te da se, iako imaju pravo da to tumače tako, radi o neprimjerenoj i neprikladnoj najavi.

Inače, SIP BiH izradio je Instrukciju o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covida-19 kojom je propisano što je neophodno osigurati i kako treba organizirati izborni proces, međutim mnogi su ovaj dokument ocijenili kao nerazuman i nepotreban. Po ovoj instrukciji, a po tumačenju SIP-a, općine i gradovi dužni su osigurati zaštitni materijal koji podrazumijeva maske, dezinfekcija sredstva, kombinezone, beskontaktne toplomjere itd., ali općine i gradovi većinom tvrde da to nije njihov posao i da nemaju novca za te namjene.

Nejasno i puno traže

U Savezu općina i gradova Republike Srpske još ranije su rekli "Nezavisnim" da će vrlo teško biti nabaviti sve ono što traži SIP s obzirom na to da su proračuni odavno isplanirani i da mnoge lokalne zajednice jednostavno nemaju novac za te svrhe.

Još jedan od problema, kada je riječ o instrukciji SIP-a, jeste i taj što je ona poprilično nejasna i ne daje odgovore na brojna pitanja, a neka od njih su kako da glasuju oni koji imaju temperaturu ili kako članovi mobilnih timova koji obilaze kuće treba da se ponašaju.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 15. studeni, a građani Mostara nakon 12 godina izaći će opet na birališta 20. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close