Uz dokaz da su pozitivni

SIP objavio kako će glasovati covid pozitivni birači

SIP BiH je na hitnoj sjednici održanoj danas usvojilo izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH
Vijesti / Politika | 10. 11. 2020. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je danas da samo uz posjedovanje akta (medicinski nalaz ili akt o izolaciji) COVID-19 pozitivni i birači u izolaciji mogu ostvariti pravo glasa putem posebnog mobilnog tima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na hitnoj sjednici održanoj danas usvojilo izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH u djelu koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani.

Iz SIP-a BiH navode da je navedenoj kategoriji birača omogućeno da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima ukoliko uz zahtjev koji dostavljaju nadležnoj općinskoj/gradskoj izbornoj komisiji dostave odgovarajući akt nadležne ustanove ili organa (medicinski nalaz ili akt o izolaciji).

Središnje izborno povjerenstvo BiH je ranijim odredbama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, koje su danas brisane, nastojalo omogućiti ostvarivanje prava glasa i biračima koji ne posjeduju akt nadležnog organa ukoliko se njihovo ime nalazi u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

''Međutim, nakon ostvarenih kontakata i poslanih upita prema nadležnim institucijama, nemamo cjelovitu povratnu informaciju o vođenju evidencija o spomenutoj kategoriji birača'', pojašnjavaju iz SIP-a.

Dodaju da općinske/gradske izborne komisije uglavnom nemaju informacija niti mogu utvrditi koji nadležni organ vodi ažurne evidencije o COVID-19 pozitivnim osobama i osobama kojima je određena mjera izolacije.

Zbog svega navedenog, SIP je odlučio izmijeniti Pravilnik o provedbi izbora u BiH i na taj način omogućiti da se biračko pravo ostvaruje pod istim uvjetima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a istovremeno spriječiti i eventualne zloupotrebe.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležnog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev (pisani, putem maila, faksa) uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije (rješenje, medicinski nalaz), navode iz SIP-a BIH.

Kopirati
Drag cursor here to close