Odgovoran za loše stanje

Sindikat liječnika traži smjenu ministra zdravlja u RS-u

Liječnici tvrde da je ministar najodgovorniji za loše stanje u oblasti zdravstva u tom bh. entitetu.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2017. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strukovni sindikat liječnika medicine Republike Srpske (RS) zatražio je od entitetske premijerke Željke Cvijanović da pokrene postupak smjene Dragana Bogdanića sa funkcije ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Tvrde da je najodgovorniji za loše stanje u oblasti zdravstva u tom bh. entitetu.

''Iako je stanje u zdravstvu alarmantno, činjenica je da Bogdanić od imenovanja na funkciju ministra nije poduzeo ozbiljne, konkretne i adekvatne mjere na njegovom poboljšanju'', navodi se u priopćenju Sindikata liječnika medicine RS-a.

Optužuju resorno ministarstvo da nije učinilo gotovo ništa za uspješno provođenje neophodnih i hitnih reformi u oblasti obveznog zdravstvenog osiguranja, donošenja novog zdravstvenog zakonodavstva i reorganizacije javne zdravstvene službe, kao i mjera i aktivnosti koje su trebale utjecati na smanjenje dugovanja i poboljšanju efikasnosti i ekonomičnosti poslovanja, zaustavljanju odlaska najstručnijih kadrova iz zdravstvenog sustava, kao i sprečavanju korupcije i kriminala u zdravstvu, piše Fena.

''Posebno napominjemo i da je u zadnje vrijeme zdravstveni sustav dodatno opterećen novim vrlo upitnim investicijama sa sumnjivim i netransparentnim tenderskim postupcima, potpuno neosnovanim zapošljavanjem, raznim političkim utjecajima, kadrovskim aferama i neodrživim politikantstvom.

Svi navedeni indikatori jasno ukazuju da se za četiri godine mandata ministra Dragana Boganića drastično pogoršalo stanje u oblasti zdravstva i to na način da su ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova višestruko uvećana'', tvrde, između ostalog, iz tog sindikata.

Podsjetimo, liječnici su nedavno istjerali djelatnike Ministarstva zdravstva RS iz bolnice u Zvorniku.

''Gdje ste vi pošli? ‘Ajmo nazad!'', tako je ispred zvorničke bolnice dočekano povjerenstvo koju je poslao ministar zdravlja RS a koja je trebala, kako navodi Alternativna televizija, ''asistirati'' novoimenovanom direktoru da sjedne u fotelju.

Naime, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je Vlada Srpske razriješila dužnosti direktora Bolnice u Zvorniku Milorada Drljevića zbog narušenih međuljudskih odnosa u toj zdravstvenoj ustanovi. No, Drljević misli drugačije. Uposlenici bolnice danima su štrajkali zbog odluke o smjeni Milorada Drljevića i postavljanju Jovana Okuke.

Kopirati
Drag cursor here to close