www.fia.ba

Sindikat FIA-e optužuje, direktor upućuje na pravni sustav

U Sindikatu su nezadovoljni zbog usvajanja pravilnika o radu, o plaćama i o unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, naknadama plaća i drugim materijalnim pravima radnika u ovoj agenciji.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat Financijsko-informatičke agencije (FIA) FBiH podnio je nedavno Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv direktora ove državne agencije Esada Mahmutovića tražeći zaštitu prava iz radnog odnosa.

U Sindikatu su nezadovoljni zbog usvajanja pravilnika o radu, o plaćama i o unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, naknadama plaća i drugim materijalnim pravima radnika u ovoj agenciji. Tvrde da ih o tome direktor Mahmutović, kojeg optužuju za samovolju i ignoriranje, nikad nije ni konsultirao.

Kako piše Avaz, radi se o agenciji koja je prošle godine bila u centru skandala, jer je otkriveno da je u FIA-i bez natječaja bila zaposlena kćerka premijera Fadila Novalića, Ada Novalić, što je Mahmutović i priznao. Ova agencija također je odbijala i još odbija dostaviti Parlamentu FBiH i medijima imena i prezimena zaposlenih, među kojima se nalaze i djeca mnogih bh. dužnosnika i političara, mahom kadrova SDA. Ozbiljne su sumnje da su mahom zaposleni bez natječaja, zbog čega se i traži ulazak inspekcije.

Omar Avdibegović, predsjednik Sindikata FIA-e, potvrdio je za Avaz informaciju o podnesenoj tužbi.

On je pojasnio da je bio i u inspekciji rada FBiH te zatražio ulazak inspektora, ali i revizora. Inspekcija je nakon toga bila u Agenciji te je izrekla kaznu zbog kršenja moratorija na zapošljavanje.

"Do sada dvije godine nije bilo ni inspekcije ni revizije. Mislimo da ima bitnih elemenata za podnošenje kaznenih prijava, ali ćemo sve sačekati. Imamo opravdane sumnje na brojne nezakonitosti. Direktor je zaposlio ljude bez ijednog radnog dana i dao im ogromne plaće. U odnosu na stare radnike, novima je dao dvostruke koeficijente. Čak je zaposlio sedam pravnika", kaže Avdibegović.

On tvrdi da je firma koja ima proračun na godišnjoj razini od dva milijuna KM, u 2016. godini ostvarila uštimani gubitak od oko 90.000 maraka.

"On je potrošio sve pare koje smo imali, a usprkos moratoriju Vlade, on dovodi nove ljude. Imali smo i rezerve koje je potrošio. Mi smo i ispočetka sumnjali da je došao da uništi firmu od 140 radnika, za kojima se niko neće okrenuti, ali hoće za našom milijunskom imovinom. Na svakom ćošku u centru grada mi imamo poslovne prostore", kaže Avdibegović.

"Zamislite da nemamo ni osnovnih uvjeta za rad. Nemamo ni kompjutere kako treba. Pa radimo u financijsko-informatičkoj agenciji, a Mahmutović nam je kupio polovne računare. Da stvar bude gora, sebi je kupio kompjuter koji je platio oko 7.000 KM. Stavlja kamere i gleda šta ljudi rade. Udara na privatnost, a to nema pravo - upozorava Avdibegović u izjavi za Avaz.

Direktor državne agencije Esad Mahmutović je na optužbe iz Sindikata rekao da, ako misle da nešto nije uredu, za to postoje pravni put i pravni sustav“.

Kopirati
Drag cursor here to close