Patriotizam

Šerif Patković umjesto borcima novac ''namjestio'' sinu?

Opća boračka zadruga Kalem iz Zenice, koja je od Federalnog ministarstva za boračka pitanja prošle godine dobila 49.000 maraka za zapošljavanje boraca, u vlasništvu je Patkovićevog sina Sabira.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2018. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šerif Patković, savjetnik u federalnom ministarstvu za pitanje boraca, povezan je s financijskim malverzacijama, tvrdi Dnevni avaz navodeći kako je Patković ''poratni biznismen i ovisnik o državnim jaslama'' te da se ''obogatio preko leda boračke populacije''.

Patković je, navodi Avaz, uhvaćen u novim namještaljkama i krčmljenju novca branitelja. Prema saznanjima Avaza, Opća boračka zadruga Kalem iz Zenice, koja je od Federalnog ministarstva za boračka pitanja prošle godine dobila 49.000 maraka za zapošljavanje boraca, u vlasništvu je Patkovićevog sina Sabira.

''Ustvari, Patković, propali uzgajivač krava i član Vladine komisije koja je predlagala raspodjelu ovih sredstva i obavljala sve provjere, krije se iza ove zadruge, a ime sina Sabira samo mu je paravan za lakše dobivanje boračkog novca. Pokazuje to i zvaničan dokument o osnivanju 'Kalema', gdje je navedeno da je zastupnik i direktor Zadruge upravo Sabir Patković. Zadruga je osnovana tek u ožujku 2016., a već 2017., od ukupno 22 zadruge, dobila je najviše proračunskog novca'', piše Avaz i dodaje kako je ova informacija vješto mjesecima skrivana od boračke populacije i javnosti.

Otkrivena je, tvrdi Avaz, nakon objave koje su zadruge dobile 720.000 KM te da se na popisu s najvećim iznosom našao upravo ''Kalem", koji je osnovan s kapitalom od svega 250 maraka, a medu osnivačima je i Muharem Patković, jedan od, kako se tvrdi, bližih Šerifovih rođaka.

''Saznajemo da su borci, također, otkrili ovu prevaru te su najavili sastanak kod resornog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića, čiji je Patković suradnik'', navodi Avaz i dodaje kako će ''račune morati položiti'' i ministar Bukvarević, ''koji je znao za ovu prevaru, a dodijelio je Patkoviću proračunski novac''.

U revizorskom izvještaju iz 2016, koji se odnosi na Ministarstvo za boračka pitanja Federacije, ukazano je na niz nepravilnosti u radu Fondacije stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populacije, čijeg je Upravnog odbora Patković predsjednik.

Revizori su, piše Avaz, utvrdili da je na stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populacije utrošeno 675.000 KM, ali da ''programom utroška sredstava tekućeg transfera podršku Fondaciji nisu utvrđeni kriteriji za raspodjelu u skladu s članom 37. Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2016. godinu".

Inače, Patković, koji je u ratu zapovijedao II bataljunom  7. muslimanske brigade, spominje se i u svjedočanstvima o ratnim zločinima nad Hrvatima   mjestu Dusina kod Zenice gdje je masakrirano deset civila.

Optužuje ga se i za ubojstvo Zvonke Rajića, vojnika HVO-a koji se predao, navod je iz optužnice kojim se u Haagu teretio Kubura.

Jedan svjedok u slučaju ''Hadžihasanović i Kubura'' opisao je Patkovića kao ubojicu osam hrvatskih civila.

Kopirati
Drag cursor here to close