Izvori

Senad Avdić: Hrvati imaju odgovor - Dodik je lokomotiva za treći entitet

Urednik nekadašnjeg tjednika navodi da Hrvati imaju spreman odgovor.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbaci li Milorad Dodik državne institucije iz RS, Dragan Čović bi mogao odmah to isto uraditi u (zapadnom) Mostaru!?, piše Senad Avdić na portalu Slobodne Bosne.

Avdić se poziva na ''više izvora'' koje su posljednjih tjedana konsultirali, ''domaćih i inozemnih'' navodeći kako su ti izvori potvrdili da ''postoje ozbiljne indicije da su Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili i uskladili redoslijed političkih poteza i to na način da bi lider SNSD-a diktirao tempo i dinamiku, a predsjednik HDZ BiH ga 'samo' dosljedno oponašao i slijedio njegov primjer''.

''Ne postoji u tom dogovoru ništa što već nije viđeno i što se nije desilo u prvim danima travnja 1992. godine kada su  dužnosnici SDS-a napustili zajedničke institucije i formirali svoj paradržavni aparat na Palama, a sinkrono s njima to većinski uradila HDZ-ova struktura izmještanjem u Mostar. Sve je kao što je poznato finalizirano sporazumom u Grazu  6. svibnja 1992.godine kojim su Mate Boban u ime Herceg Bosne i Radovan Karadžić kao lider tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine suglasili  da između Srba i Hrvata u BiH  nema otvorenih teritorijalnih i drugih pitanja, a bude li ih u budućnosti ona će se rješavati dogovorom, na miran način'', piše, između ostalog, Avdić.

Urednik nekadašnjeg tjednika navodi da Hrvati imaju spreman odgovor.

''Da politički lideri Hrvata imaju spreman odgovor tobože na 'unitarizaciju BiH', a zapravo secesionističke poteze Milorada Dodika, vidljivo je bilo iz nedavnih reakcija koje su iz  Mostara stigle nakon problematičnih, promašenih  izjava  Bakira Izetbegovića o 'dobrim Bošnjanima' i njegove oštre retorike prema zahtjevima HDZ-a BiH'', piše Avdić. 

Dodaje i kako ''relativiziranjem, pa i skidanjem odgovornosti s Dodika i apsolutiziranjem krivice 'političkog Sarajeva',  hrvatski političari zapravo lidera SNSD-a ohrabruju, mamuzaju, navijački ostrašćeno potiču da se napokon odvaži, krene s riječi na djela i poduzme korake koje posljednjih tjedana najavljuje a koji vode disoluciji Bosne i Hercegovine'', naveo je Avdić navodeći kako je ''danas Milorad Dodik lokomotiva uz koju se šlepa Treći entitet''.

Kopirati
Drag cursor here to close